1 Mayıs Ak Parti İle Özgürlüğüne Kavuştu

1 Mayıs Ak Parti İle Özgürlüğüne Kavuştu

Şahin Tin; “AK Parti 1 Mayıs’ı yasaklardan kurtarıp özgürlüğüne kavuşturdu. Kolektif akıl ile çalışma hayatındaki sorunlara çözümler üretti” dedi.

A+A-

AK Parti Denizli Milletvekili Şahin Tin, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü münasebetiyle mesaj yayımladı. Yayımladığı mesajında, 1 Mayıs’ın barışın, kardeşliğin, emeğin ve emekçinin sesinin yükseldiği bir gün olarak kutlanmasının önemine işaret eden Milletvekili Şahin Tin, “Türkiye'de 1 Mayıs denince gerilimler, kavgalar, ölümler akla geliyor. Oysa 1 Mayıs yasakların değil, emekçilerimiz, sendikalarımız, işverenlerimiz ve sivil toplum örgütlerimiz arasında karşılıklı diyalog ve uzlaşma neticesinde çalışma hayatıyla ilgili sorunların çözüldüğü ve özgürlüklerin hüküm sürdüğü bir dayanış günüdür” dedi.

 

Dünyada işçi hareketinin 1800’lü yıllarda başladığını söyleyen Milletvekili Şahin Tin, “1 Mayıs, 1889 yılında tüm dünyada birlik, mücadele ve dayanışma günü olarak kutlanmasına karar verildi. Dünya’da ilk 1 Mayıs kutlaması 1890 yılında gerçekleştirildi. Türk işçisi ise 1 Mayıs ile Osmanlı döneminde 1909 yılında tanıştı. İşçi haklarının korunmasına ilişkin ülkemizde ilk karar 1923 yılında İzmir İktisat kongresinde çalışma süresinin kısaltılmasıyla ilgili alındı” dedi.

 

İNÖNÜ YASAKLADI

 

Cumhuriyetin ilanından sonra kurulan İsmet İnönü hükümetinin 1 Mayıs işçi bayramını yasakladığını belirten Milletvekili Şahin Tin, “1924 yılında vilayetlere gönderilen yazıyla işçilerin 1 Mayıs’ı kutlamaları sekteye uğratıldı. Buna rağmen kutlama yapan işçiler tutuklandı. Hatta 1925 yılında çıkarılan Takdiri Sükûn kanunuyla 1 Mayıs kutlamaları iyice zorlaştırıldı. Hatta o dönemde 1 Mayıs broşürleri yayınlayan Amele Teali cemiyeti yöneticileri de tutuklandı. Atatürk’ün emriyle bahar bayramı olarak kutlanmaya başlansa da Atatürk’ün vefatının ardından 1 Mayıs kutlamaları diğer adıyla bahar bayramı tekrar yasaklandı” dedi.

 

MENDERES SERBEST BIRAKTI

 

1 Mayıs kutlamalarını Türkiye’de Menderes’in tekrar serbest bırakarak kutlanmasına müsaade ettiğini dile getiren Milletvekili Şahin Tin, “1951 yılında çıkarılan yasa ile işçilere 1 Mayıs’ta yarım ücret ödenmesine ve 1956 yılında ise yapılan düzenlemeyle işçilere 1 Mayıs tarihinde tam gün ücret ödenmesine karar verildi. Sendikalara ve emeğe mesafeli durduğu ifade edilen merhum Menderes emeğe ve işçilere verdiği değeri attığı bu kararlı adımlarla ortaya koydu ve aynı zamanda işçilerin bayramını kutlayan ilk başbakan olarak da merhum Menderes tarihe geçti” dedi.

 

HEDEF ÜLKEMİZİN BİRLİĞİYDİ

 

12 Eylül Cuntasının da 1 Mayıs’ı yasakladığına dikkati çeken Milletvekili Şahin Tin, “Siyasi tarih açısından 1977 yılında yaşanan kanlı 1 Mayıs olaylarına bakıldığında 12 Eylül darbesine giden sürecin de tetikleyicisi olarak görülüyor. Gizli eller ülkemize yaşattığı tarifi imkânsız acıların üzerine bir yenisini daha ekleyerek yine kaos üretme derdine düştüler. Aslında orada gizli eller tarafından işçilerin üzerine sıkılan kurşunlar ülkemizin birliğine ve kardeşliğine sıkılmıştı. Yakın tarihe bakıldığında da durum farklı değildi. Yine geçmişte olduğu gibi kızıl maskeli marjinal gruplar 1 Mayıs’ta olaylar çıkartarak işçi bayramına gölge düşürmenin derdinde oldular” dedi.

 

Milletvekili Şahin Tin, yayımladığı mesajının sonunda 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nün provokasyonlardan uzak barış ve kardeşliğin hakim olduğu bir bayram havasında kutlanmasını diledi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.