4.5 Yıl Cezası Var...

4.5 Yıl Cezası Var...

Kişisel Veri Koruma Kanunu Yürürlüğe Girdi; İhlal Edene 4,5 Yıl Hapis!

A+A-

Kişisel Verilerin Korunması Kanunu, şirket yöneticilerine hapis cezası getiriyor. Cezadan korunmanın tek yöntemi ise kanuna uyumla ile ilgili şirkette çalışma başlatmış olmak. Kişisel verileri AB normlarında koruyan kanun kapsamında şirketlere uyum çalışmaları için verilen altı aylık süre 7 Ekim'de doldu. Yasaya göre yükümlülüklerini yerine getirmeyen şirketleri, 5 bin TL'den başlayıp 1 milyon TL'ye kadar çıkabilen para cezası ile 1-4.5 yıl arası hapis cezası bekliyor.

 

NASIL CEZA KESİLİYOR?

► Kişisel verilerinizin istemediğiniz şekilde kullanıldığını düşünüyorsanız önce o şirkete başvuruyor ve kişisel verilerinizin silinmesini isteyebiliyorsunuz. Kanun burada kişilere geniş haklar veriyor. Bu kapsamda şirketlere yazılı olarak başvurup verilerinizin ne amaçla kullanıldığını, ne şekilde işlendiğini, kimlerle paylaşıldığını sorma hakkına sahipsiniz.

► Başvurulan şirketin 30 gün içinde kişiye geri dönüşte bulunup bir yanıt vermesi gerekiyor. Bu yapılmaz ya da kişi yanıtı beğenmezse, Kişisel Verileri Koruma Kurulu'na şikayette bulunabiliyor.

► Kurul şikayeti 60 gün içinde değerlendirmek durumunda. Bu değerlendirme sonrasında eğer bir ihlal görüyorsa bunun ortadan kaldırılmasını şirketten talep ediyor.

► Kurul ihlalin boyutunun büyük olduğuna karar verirse yasada belirtilen para cezalarına hükmediyor.

► Kanuna göre kişisel verilerin korunmasında ihbar müessesesi de var. Buna göre herhangi biri "Şu şirkette kişisel verilerin kullanımında kanuna aykırılık var" diye ihbarda bulunabiliyor. Kurul, bu ihbarı ciddi bulursa bir inceleme başlatıyor.

► Hapis cezası ise savcılığa suç duyurusunda bulunulması sonrası söz konusu olabiliyor. Yasaya göre kişisel verilerinizin kasıtlı olarak kanuna aykırı biçimde kullanıldığını düşünüyorsanız savcılığa suç duyurusunda bulunma hakkına sahipsiniz. (Kaynak: Dünya)

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.