Böyle Dürüst Bir Bakan Daha Gelmedi...

Böyle Dürüst Bir Bakan Daha Gelmedi...

Ülkücü Şehit Gün Sazak'ın 37. Şehadet Yılı...

A+A-

27 Mayıs 1980... O kara gün, bundan tam 37 yıl önce yaşandı. Çoğu ülkücü ve ünlü gazeteci Taha Akyol tarafından milliyetçi hareketin en büyük şehidi olarak adledilen MHP'li Gümrük ve Tekel Bakanı Gün Sazak, Ankara’daki evinin kapısında, terör örgütü Dev-Sol’un militanları tarafından kurşunlanarak şehit edildi.

Başarılı devlet adamlığının yanı sıra yanı sıra örnek bir kişilik olan Sazak’ın şehit edilmesi, milliyetçiler tarafından Türk milliyetçilik tarihinin en önemli olaylarından biri olarak değerlendirilir. 27 Mayıs gününü içine alan hafta, ülkücü camia tarafından “Gün Sazak ve Şehitler Haftası” değerlendirilmekte ve anma gerçekleştirilmektedir.

Peki kimdir Gün Sazak?

Türkiye’nin köklü ailelerinden biri olan Sazak ailesine mensup olan Gün Sazak yüksek öğrenim için gidip 8 yıl kaldığı Amerika’dan, ülkesine, kültürüne ve toprağına bağlılığını yitirmeden döndüğünde bir yandan iş hayatına atılmış, bir yandan da ülkedeki siyasî gelişmeleri de yakından izliyordu.

1970’de Siyasal Bilgiler Fakültesi amfisinde yapılan İnşaat Mühendisleri Odası seçimlerini, üyelerin çoğunun sağ görüşlü olmasına rağmen Dev-Genç militanlarının zorbalıkları ve hilesi ile Marksistler'in kazanmasından etkilenerek MHP Genel Başkan Yardımcısı Dündar Taşer’le tanışan Sazak, yapılan kısa sohbetin ardından MHP’de siyaset yapmaya karar verir. Çalışmaları ve teşkilatlarla olan ilişkileri sayesinde 1971’de GİK üyeliğine seçilen başarılı siyasetçi, Dündar Taşer’in 12 Haziran 1972’de kaza sonucu vefat etmesinin ardından MHP Genel Başkan Yardımcılığı görevine getirilir.

5 Haziran 1977 genel seçimlerinin ardından kurulan ve 2. Milliyetçi Cephe olarak adlandırılan koalisyon hükümetinde Sazak, milletvekili olmamasına rağmen MHP GİK'nun kararıyla Gümrük ve Tekel Bakanlığı’na getirilir. Denetimsizlik sonucu her türlü kaçakçılığın serbestçe yapıldığı, rüşvet ve suistimalin alıp başını gittiği dönemde personelinde “Hırsız olmamak, liyakatli olmak ve parti teşkilatına değil bakanlık teşkilatına bağlı olmak.” kriterlerini arayan bir bakan olan Sazak,  Güneş motel vakasıyla II. Milliyetçi Cephe hükumetinin düşürülmesi sonucu Bakanlığını Tuncay Mataracı'ya devretmiştir.

Şehit edilişi...

12 Eylül öncesi her gün şehit haberlerinin ve sağ-sol çatışmalarının yaşandığı dönemin kurbanlarından biri de Gün Sazak oldu...

Süleyman Demirel'in Başbakan, kendisinin MHP Genel Başkan Yardımcısı olduğu 27 Mayıs 1980 tarihinde eşi ile gittiği bir ziyaretten dönüp arabadan eşyalarını indirirken Dev-Sol tarafından çapraz ateşe alınarak öldürülen Gün Sazak, Eskişehir'in Mihalıççık ilçesine bağlı Sazak köyünde toprağa verilmiştir.

Bedenen bu dünyadan göçmüş olsa da, hizmetleri, dürüstlüğü ve karakteri ile taraflı tarafsız her Türk'ün gönlünde taht kurmuş olan Sazak'ı, şehadetinin 37. yılında Akishaber ailesi olarak saygı, sevgi ve rahmetle anıyoruz...

 

 

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.