Çal'dan Rusya'ya 25 Ton Domates

Çal'dan Rusya'ya 25 Ton Domates

Denizli’nin Çal ilçesinde üretilen 50 bin ton ilk ürün örtü altı sera domatesi ihraç için yola çıktı.

A+A-

Çal Belediyesi ve Çal Ziraat Odasının alternatif tarım kapsamında bu yıl başlattığı yayla seracılığında ilk domates hasadı yapılmaya başladı. İlk ürünler Rusya’ya ihraç edildi. Çal Belediye Başkanı Fethi Akcan, önümüzdeki günlerde S.Arabistan ve İtalya’ya da  domates ihracatı yapacaklarını söyledi.

Çal ilçesinde önceki yıl ve geçen yıl 220 bin dekar bağ alanını aşırı dondan etkilendi. 50 bin dekar bağ söküldü, yaklaşık 120 bin dekar alanda da üzüm üretimi düştü. Üretici mağdur olunca harekete geçen Çal Belediye Başkanı Fethi Akcan, Çal Ziraat Odası’nın da desteği ile bölgeye nefes aldıracak projeyi hayata geçirdi.

Bölgenin son 20 yıllık iklim değişikliği incelendi, Çal’ın 24 mahallesinin toprak analizleri yapıldı. Bölgeye uzman ekipler davet edildi. Çal’ın yayla seracılığı için uygun olduğu anlaşıldı. İlk etap da çok sayıda üreticiye seracılık hakkında bilgiler verildi. 22 aile bu yıl seracılık için start verdi. Başkan Akcan, sera kuran üreticilere kefil oldu, fide ve sera ödemelerinin hasattan sonra başlamasını sağladı. Ayrıca, Çal Belediyesi bünyesinde kurulan Yeşil Çal A.Ş.’de üreticilere alım garantisi verdi. 22 üretici 50 bin metre kare alanda domates üretimine başladı.

Yaş meyve sebze ihracatçısı Halil Öztürk, ilk hasadı Rusya’ya ihraç etti. İlk tır bugün Çal’dan Rusya’ya hareket etti. Yarın ikinci tır S.Arabistan’a  Çal domatesi götürecek. Önümüzdeki günlerde İtalya’ya da ihracat yapılacak.

 

MİLLİYETÇİLİK VE VATASEVERLİK İŞTE BUDUR

Çal Belediye Başkanı Fethi Akcan, hedeflerinin 2020 yılında 3 bin 500 dekar alanda sera kurmak olduğunu söyleyerek, “Sabaha kadar sevinçten uyuyamadım. Ülkemiz kötü günlerden geçiyor. Demokrasi ve adalet herkese lazım. Darbe girişiminin tartışıldığı bu kara günlerde biz büyük bir mutluluk yaşıyoruz. Çünkü üretiyoruz ve ürettiğimizi ihraç ediyoruz. İlk hasadımızı Rusya’ya Yeşil Çal markasıyla gönderdik. Vatanseverlik, milliyetçilik işte budur. Üretim, üretim diyoruz. Çal domatesi kendi markasıyla dünya mutfaklarında yerini almaya başladı. Bu küçük ve şirin ilçenin başkanı olarak Cumhurbaşkanı olsam bu kadar mutlu olmazdım” dedi. Başkan Akcan, Çal’da 1100 dönüm kavun, 600 dönüm karpuz ve 450 dönüm açıkta domates ve biber dikimide yapıldığını sözlerine ekleyerek, “Çal tarımın merkezlerinden olacak” dedi.

 

TÜRKİYE ÇAL’A TEŞEKKÜR ETSİN

Çal domatesini Rusya’ya ihraç eden iş adamı Halil Öztürk, “Yapılan bu ihracat sadece Çal için değil Türkiye içinde çok önemli. Bilindiği gibi yaşanan Türkiye Rusya krizinden sonra Rusya ülkemiz ile ticari bağlantılarını koparmıştı. Üreticiler, Rusya pazarı olmadığı için domateslerini yerlere dökmüştü. Rusya’nın ülkemize uyguladığı domates ambargosunu Çal deldi. Türkiye ile Rusya ilişkilerinin iyiye gitmesi Çal’daki üreticiler içinde büyük şans oldu. Çal, domates ihracatının önünü açtı, Türkiye Çal’a Teşekkür etmelidir” diye konuştu.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.