Çiftci Can Derdinde,İktidar...

Çiftci Can Derdinde,İktidar...

CHP Denizli Milletvekili Kazım Arslan, anayasa sürecinin çiftçilere, sanayici ve ihracatçılara hiçbir getirisi olmadığını savunarak tütün, üzüm, ay çekirdeği üreticisi ve ihracatçıya desteklerin artması gerektiğini savundu.

A+A-

CHP Milletvekili Arslan’ın Meclis konuşması şöyle:

TÜTÜNCÜ, TÜCCARIN İNSAFINA TERK EDİLMEMELİ

“Denizli’deki tütün teslimi yapan üreticilerimiz daha önce tüccarla 16-17 liraya pazarlık yaptığı, sözleşmeye bağladığı tütününü 11-12 liraya tüccara teslim etmek zorunda kalıyor. 

Tüccarla tütün üreticisi arasında önceden yapılmış miktar ve fiyat anlaşması var. Bazı tüccarlar sözleşmeye uymayarak, önceden belirledikleri 17-18 Türk liraya anlaştıkları fiyata uymayarak, tütün üreticisinin elinden 10-12 TL gibi fiyatlarla tütünü teslim almaktadır. Buna Bakanlığınızın müdahale etmesini, sözleşmeye uymayan tüccarlara gerekli yaptırımın uygulanmasını istiyoruz.

TARIMLA SANAYİYİ BÜTÜNLEŞTİRİN

Ülkemizde yoğun bir şekilde pamuk, pancar, fındık, zeytin, üzüm gibi sanayimizin hammaddesi ürünler üretilmektedir. Bu ürünler stratejik sanayi ürünü olarak ilan edilmelidir.

SÜTÜNÜ SATAMAYAN HAYATINI NASIL SÜRDÜRSÜN?

Hayvancılık yapan, et ve süt üretimini gerçekleştiren çiftçimizin sütünü satamadığı, sattığı parasını da alamadığına ilişkin şikâyetler geliyor. Bunların takibini Bakanlık zaman kaybetmeden yapmalıdır. Maliyetini dahi karşılayamayan çiftçi, hayvancı borcunu ödeyebilir mi? Bu çiftçimiz geleceğe yatırım yapabilir mi? Eğer çiftçisinden, işçisinden, memurundan, emeklisinden piyasaya para girmiyorsa esnafın para kazanması, işini döndürmesi, kirasını ödeyebilmesi de mümkün değildir. Bugün çiftçi can, iktidar başkanlık derdindedir.

İŞ DÜNYASININ BORCUNU ERTELEYİN

Borcunu ödeyemeyen iş dünyasının borcunu öyle dört ay ötelemek suretiyle buna çözüm getirmeye çalışıyorsanız kesinlikle yanlışın içindesiniz. Maliye Bakanına sesleniyorum: Sayın Bakan, bu dört aylık bir meseleyle falan çözülecek bir mesele değil, en az bir buçuk iki yıl bu insanlara süre vermek zorundasınız. Yoksa insanların olağanüstü hâlde, krizin derin yaşandığı dönemde dört aylık süreyle falan bu işleri döndürmesi, gününü kurtarması, borcunu ödemesi kesinlikle mümkün değildir. Onun için bu iktidarın olaya çok ciddi bakması ve iş dünyasına verilen bu imkânın uzatılması, rahat bir nefes alacağı durumun yaratılması gerekmektedir. 

SANAYİCİ GÜÇ KAYBEDİYOR, İKTİDAR SEYREDİYOR

Piyasalardaki para darlığı, piyasadan çekilen paradan kaynaklanmaktadır. Sanayide üretim ve ihracat beklentisi düşerken, cari açığımız artıyor, dış ticaret açığımız fazlalaşıyor. Türk lirası dolar karşısında 1 yılda yüzde 21 değer kaybediyor. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı sürekli fakirleşirken OHAL adı altında çok daha zor günler bizi bekliyor. O nedenle nasıl ki olağanüstü hâli üç ay yetmedi, üç ay yetmedi bir daha, bir daha üç ay istiyorsanız bu üreticilere, bu borçlulara dört ay sonra yeni bir dört daha, yeni bir dört ay daha vermek zorunda kalacaksınız. Bunu bugünden görmenizde fayda var.

Kazım ARSLAN

CHP Denizli Milletvekili

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.