DENİB İhracat Hedefi 3.5 Milyar Dolar

DENİB İhracat Hedefi 3.5 Milyar Dolar

Türkiye İhracatçılar Birliği Başkan Vekili ve Denizli İhracatçılar Birliği (DENİB) Başkanı Süleyman Kocasert, kentin 2014 yılı ihracatının bir önceki yıla göre yüzde 4 artarak 3 milyar 199 milyon dolar olarak gerçekleştiğini söyledi.

A+A-

Bu yıl hedefin 3.5 milyar dolar olarak belirlendiğini söyleyen Kocasert, ülke için belirlenen 173 milyar dolarlık rakamın ise çok iddialı olduğunu kaydetti.

 

DENİB Başkanı Süleyman Kocasert, yönetim kurulu üyeleriyle birlikte basın toplantısı düzenledi. Geçen yılın ihracat rakamlarını ve 2015 yılı beklentilerini açıklayan Kocasert; 2014'te yaşanan Ukrayna-Rusya krizi, Rusya'daki resesyon, Japonya'daki durgunluk, Suriye, Irak ve Libya'daki olumsuz gelişmeleri hatırlattı. Kocasert, kentin 2014 yılı ihracatının bir önceki yıla göre yüzde 4 artarak 3 milyar 199 milyon dolar olarak gerçekleştiğini söyledi. Kocasert, "Denizli olarak 2014 yılında tüm olumsuz gelişmelere rağmen iyi bir performans gösterdiğimizi söyleyebiliriz. 2014 yılında dünyadaki en kötü senaryo yaşandı. Buna rağmen Denizli ihracatını yüzde dört artırarak ülkede en fazla ihracat yapan sekizinci il olma başarısını gösterdi. 2014 hedefimiz 3.4 milyar dolardı. Çok küçük bir sapmayla hedefimizi gerçekleştirdiğimizi söyleyebiliriz" dedi.

 

HEDEF 3.5 MİLYAR DOLAR

 

Kentte önümüzdeki yıl hedefin 3.5 milyar dolar olarak belirlendiğini söyleyen DENİB Başkanı Süleyman Kocasert, "İhracat hedeflerimizi kötü senaryo, gerçekçi senaryo ve iyimser senaryo olarak belirliyoruz. Dünyada 2015 için beklentiler, geçen yıla benzer bir atmosferin yaşanacağını gösteriyor. Yine de biz ihracatçılar iyimseriz ve hedeflerimizi iyimser senaryoyla göre belirliyoruz. Bu nedenle 2015 yılı ihracat hedefimizi Denizli olarak 3.5 milyar dolar olarak belirledik. DENİB'in tescilinden geçen ihracat hedefimizi ise 2.5 milyar dolar olarak öngörüyoruz. Denizli bu hedefleri yakalayacak güce ve potansiyele sahip" diye konuştu.

 

Ülkenin 2015 yılı ihracatının 173 milyar dolar olarak belirlenmesinin çok iddialı bir hedef olduğunu belirten Kocasert, "Türkiye'nin 2014 yılı ihracatı 158 milyar dolar oldu. 2015 hedefi ise 173 milyar dolar olarak açıklandı. Çok iddialı bir hedef bu. 2014 yılında dünyada hiç beklenmeyen olumsuz gelişmeler oldu. 2015 yılında dünya ekonomisinde ve ticaretinde büyümenin sınırlı düzeyde gerçekleşeceği bekleniyor. Kötü senaryolar ekonomiyi moral değerleri açısından olumsuz etkiliyor. Biz ihracatçılar olarak bardağın dolu tarafını görüyoruz ve iyimser bakıyoruz" dedi.

 

Denizli'nin 2014 yılı ihracatında DENİB kayıtlarına göre en büyük payı 1 milyar 494 milyon dolar ve yüzde 65 payla tekstil ve konfeksiyon ürünleri aldı. Tekstil ve konfeksiyonu 262 milyon dolarla elektrik ve elektronik ürünleri, 166 milyon dolarla mermer ve madencilik ürünleri, 108 milyon dolarla demir ve demir dışı metaller takip etti. En fazla ihracat yapılan ülkeler ise 379 milyon dolarla Almanya, 298 milyon dolarla İngiltere ve 206 milyon dolarla ABD oldu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.