Denizli Soykırım Anıtında Buluştu...

Denizli Soykırım Anıtında Buluştu...

Başkan Osman Zolan: “Kardeşliğimiz baki olsun”

A+A-

Denizli Büyükşehir Belediyesi’nin kardeş ülke Azerbaycan’ın Karabağ bölgesini işgal eden Ermenistan’ın 26 Şubat 1992 tarihinde gerçekleştirdiği Hocalı Soykırımı anısına yaptığı Azerbaycan-Karabağ Parkı ile Hocalı Soykırımı Anıtının açılış töreni yapıldı. Genç nesillerin kardeşlik bilinciyle büyümesini istediklerini vurgulayan Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, “Gelecekte de bu kardeşliğimiz baki olsun” dedi.

 

 

İnsanlık tarihine kara bir leke olarak geçen Hocalı Soykırımının unutulmaması amacıyla Denizli Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı Azerbaycan-Karabağ Parkı ile Hocalı Soykırımı Anıtının açılış töreni yapıldı. Karahasanlı Mahallesi’ndeki park ve anıtın açılışına Denizli Vali Vekili Ali Şanlıalp, Azerbaycan Milletvekili Ganira Paşayeva, Iğdır Milletvekili Nurettin Aras, Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, Azerbaycan İstanbul Konsolosu Yadulla Paşayev, ilçe belediye başkanları, protokol ve çok sayıda vatandaş katıldı. Saygı duruşunun ardından Azerbaycan Milli Marşı ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan törende Azeri Şair Hayal Rıza “Ben Türküm” şiiri okudu. Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan törende yaptığı açılış konuşmasında, “Türk dünyamızda yüreğimizde hissettiğimiz, kardeşimiz, iki devlet bir millet olduğumuz Azerbaycanımızla aramızda gönülden gönüle giden yollarımız var. Kardeşliğimizi pekiştirmek ve kalıcı hale getirmek için genç nesillerimiz kardeşlik bilinciyle büyüsün istiyoruz. Gelecekte de bu kardeşliğimiz baki olsun” dedi.

 

15 Mayıs 1919 ruhu

 

Denizli’nin onur duyulacak bir şehir olduğunu belirten Başkan Zolan, “820 yıl önce Türk yurdu olan Denizlimize hiçbir zaman düşman postalı değmemiştir. Bu Türk yurduna herhangi bir yabancı unsur getirilmemiştir” dedi. İstiklal mücadelesinde ilk kurtuluş kıvılcımlarından birinin Denizli’de yakıldığını ifade eden Başkan Zolan, “15 Mayıs 1919’da düşman İzmir’e çıktığında Müftü Ahmet Hulusi Efendi Bayramyeri Meydanında fetva veriyor. Diyor ki ‘Hiçbir silahınız yoksa yerden üç taş almak suretiyle düşmana atın ve mukavemet edin’ İşte bu anlayışla Server Gazilerden Mehmet Gazilerden bugünlere kadar Denizli,

820 yıldır Türk yurdu. Bu bilincimizi gelecek nesillere de aktararak bu güzelliğimizi devam ettirme arzusundayız” diye konuştu.

 

“Kardeşliğimizi tüm dünyaya ilan etmek durumundayız”

 

15 Temmuz Darbe Kalkışmasıyla da Türkiye’nin parçalanmak ve işgal edilmek istendiğine dikkat çeken Başkan Zolan şöyle devam etti: “Şükürler olsun ki milletimiz Sayın Cumhurbaşkanımızın yanında dimdik durdu ve devleti, vatanı, bayrağı ve ezanına sahip çıktı. Nasıl 15 Mayıs 1919’da Denizli sancağı Müftü Ahmet Hulusi Efendi tarafından Bayramyeri Meydanına getirildiyse, 15 Temmuz akşamı onun bir örneği olan sancağımız bu kez Delikliçınar Meydanında dalgalandı. Kurtuluş mücadelesini ateşi yine Denizli’den yakıldı.” “Kardeşliğimizi tüm dünyaya ilan etmek durumundayız” diyen Başkan Zolan, “Kardeşliğimizi sadece gönülde değil net bir şekilde dosta düşmana göstermek zorundayız. Güç birliğiyle kol kola girip üzerimizde hesap yapan Türk milletini paramparça yapmak isteyen o düşüncelere karşı cesaret kırıcı davranışları göstermeliyiz” dedi.

 

“Dünyanın gözleri önünde soykırım gerçekleştirildi”

 

Başkan Zolan şöyle devam etti: “Nasıl Bosna’da dünyanın gözleri önünde katliam gerçekleştirildiyse aynı şekilde Hocalı’da da dünyanın gözleri önünde soykırım gerçekleştirildi. Kadın, çocuk, yaşlı demeden kesilerek, gözleri oyularak hunharca katlettiler. Bunlar hem hunharca katlediyorlar hem de bağırıyorlar. Ölen biz öldürülen biz ama katliama uğradığını söyleyen onlar. Biz de halk arasında söylenen bir söz vardır ‘Yavuz hırsız ev sahibini bastırır’ diye. Bunlar aynen öyle. 1915 olaylarında da aynı zihniyet var.

 

Sessiz çığlıkların şekli

 

Türk milletinin bir olmak zorunda olduğunu kaydeden Başkan Zolan, “Birlikte aynı duyguları yaşamak durumundayız. Ancak o zaman dünya durdukça Azerbaycan ve Türk bayraklarımız dalgalanır. Ne kadar çok bağ kurarsak gönül coğrafyamızla ne kadar çok kenetlenirsek o kadar çok güçlü oluruz. Bizler Denizli Büyükşehir Belediyesi olarak, bu katliam unutulmasın, Azerbaycan unutulmasın, Karabağ’ın Azerbaycan’a ait olduğu ve Karabağ’ın işgal altında olduğu unutulmasın düşüncesiyle 125 bin metrekarelik parkımıza Azerbaycan Karabağ Parkı ismini verdik. Hocalı Katliamı ile ilgili bir anıt diktik. Anıtta sessiz çığlıkların şekli olmaya çalışıldı. Bu vesileyle kardeşliğimizin baki olmasını, yurtlarımız ilelebet bağımsız olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı.

 

Azeri Milletvekili soykırımı anlattı

 

Azerbaycan Milletvekili Ganira Paşayeva, Azerbaycan’da Dağlık Karabağ dışında da 7 büyük bölgenin daha işgal altında olduğunu belirterek, “Bizim 1 milyon insanımız var, evine dönemiyor” dedi. Ermenistan’ın yaptığı Hocalı Soykırımında yaşanan acıları ve çok az insanın sağ kurtulabildiğini anlatan Ganira Paşayeva, “Bir şehir yeryüzünden silindi. Kabristanlıkları bile dağılmış bir Karabağ’dan Hocalı’dan konuşuyoruz. O yüzden onların adına size teşekkür ediyorum. Bugün güzel Denizlimizde Karabağ adını taşıyan bir park açıldı ve Hocalı’da soykırıma maruz kalan insanlarımız, şehitlerimiz adına bir anıt dikildi. Değerli Belediye Başkanımıza çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.

 

Dosta düşmana mesaj

 

Paşayeva, sözlerini şöyle sürdürdü: “Şehitlerimizin hepsinin ruhu bugün burada biraz da olsa bu birlik ve beraberliği gördüğünde mutlu olur. Bugün burada ‘Azerbaycan’ın sevinci sevincimiz kederi kederimizdir’ diyen Büyük Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ruhu şaddır. Bugün ‘Azerbaycan ve Türkiye bir millet iki devlettir’ diyen Azerbaycan’ın milli lideri Haydar Aliyev’in ve bütün Azerbaycan ve Türkiye’nin birliği ve beraberliği için hayatını adayan aydınların, devlet adamlarının, rahmete gidenlerin ruhu şaddır. Hayatta olanların da bugün çok mutlu olduğunu düşünüyorum. Çünkü bu, dosta da düşmana da bir mesajdır. Bütün insanlarımıza, kardeşlerimize bir mesajdır. Orada bir köy var, bir şehir var, bir kent var. Gidemesek de göremesek de o kent bizim kentimizdir. Onun adı Karabağ’dır, onun adı Hocalı’dır. Hepsi bizim vatan topraklarımızdır. İster Türkiye’de, ister Azerbaycan’da, ister Kazakistan’da, ister bu coğrafyadaki diğer vatan topraklarında olalım.”

 

“Acı tarihimize bigane kalamayız”

 

Iğdır Milletvekili Nurettin Aras, “Kardeşlerimizin Denizlimizde bir park yaparak Azerbaycan Karabağ adını verme isteğini dile getirmeleri gerçekten çok memnuniyet verici gelişmedir” ifadelerini kullandı. Karabağ’da yaşanan itilafın tarihini ve Ermeni katliamını anlatan Aras, “Diğer ülkeler Avrupa, ABD olsun 1915 olaylarını soykırım olarak adlandırırken, dünyanın gözleri önünde yaşanan Hocalı katliamını görmezden gelmektedirler. Biz ise tarihimizi ağlayarak değil çok çalışarak elde etmeliyiz. Acı tarihimize bigane kalamayız. Bugün Denizli’de gösterilen kıymet bizim için çok önemli numunedir. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi. Konuşmaların ardından protokol üyeleri Hocalı Soykırımındaki bir anne ve kucağındaki çocuğu anlatan simgesel anıtın açılışını gerçekleştirdi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.