Enerji ve savunmada stratejik iş birliği

Enerji ve savunmada stratejik iş birliği

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev Cumhurbaşkanı Erdoğan ile konsey toplantısına katıldı. Bölgesel konular Dağlık Karabağ ve enerji konusu masaya yatırıldı

A+A-

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Türkiye ile ilişkiler konusunda dünyaya mesaj verici nitelikte bir karar aldı. Terör saldırıları nedeniyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Azerbaycan ziyaretini erteleme durumunda kalınca, Aliyev Türkiye’ye geldi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev’i Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde resmi törenle karşıladı. Erdoğan ve Aliyev, karşılamanın ardından baş başa görüşmeye geçti. Görüşmede, iki ülke arasındaki ilişkiler, bölgesel ve uluslararası konuların yanı sıra Dağlık Karabağ bölgesinde yaşanan son durum hakkında görüş alışverişinde bulunulduğu öğrenildi. İkili görüşmelerde ağırlıklı olarak enerji konusu gündeme geldi. Baş başa görüşmenin ardından Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde Yüksek Düzeyli Stratejik İş birliği Konseyi Toplantısı gerçekleştirildi. Azerbaycan ile stratejik ortaklık ilişkilerinin derinleştirilmesine yönelik iş birliği imkanlarının değerlendirildiği oturumun ardından iki ülke yetkilileri arasında anlaşmaların imza töreni düzenlendi..

 

Teknik iş birliği

 

Daha sonra iki ülke arasında “asker-sivil personelin sosyal ve kültürel amaçlı mübadelesine ilişkin protokol, diplomatik misyon ve konsolosluk görevlilerin aile üyelerinin kazanç getirici işlerde çalışmalarına ilişkin anlaşma, adli incelemeler alanında iş birliğine dayalı anlaşma, sürücü belgelerinin değiştirilmesi ve karşılıklı olarak tanınmasına ilişkin anlaşma, teknik işbirliği protokolü ile beşinci yüksek düzeyli stratejik işbirliği konsey toplantısı ortak bildirisi” imzalandı. Daha sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Aliyev ortak basın toplantısında gazetecilerin karşısına geçti. Ortak basın toplantısında Erdoğan sözlerine, “Azerbaycanlı gardaşlarımıza sergiledikleri güçlü dayanışma için şükranlarımı sunuyorum” diyerek başladı.

 

İki devlet bir millet

 

5. Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey Toplantısı’nın aslında Bakü’de yapılacağını hatırlatan Erdoğan, Ankara’daki terör saldırısı sebebiyle Aliyev’in heyetiyle gelme kararı aldığını söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey Toplantısı’nın, hem bu olay karşısında birlikte dayanışmayı, ham da ulusal ve uluslararası bütün bu terör eylemlerine karşı birlikteliği göstermesi bakımından Ankara’da gerçekleşmesini manidar bulduğunu vurguladı. Bu durumun “İki devlet, bir millet” anlayışının bir tezahürü olduğunu belirten Erdoğan, Azerbaycan’a, “kara gün dostu olduğunu bizzat gösterdiği için” teşekkürlerini iletti. Erdoğan, Türkiye olarak başta işgal altıdan tutulan Yukarı Karabağ olmak üzere her alanda Azerbaycanlıların yanında olmayı kararlı bir şekilde sürdürdüklerini ve buna devam edeceklerini de sözlerine ekledi.

 

Birbirimizin yanındayız

 

İlham Aliyev’in açıklamalarından satırbaşları şöyle: “Ankara’da düzenlenen amansız terör olayı nedeniyle kardeş Türkiye halkına başsağlığı diliyorum. Biz bu dehşet olayını kınıyoruz. Bizim birliğimiz sarsılmaz, kötü günlerde de birbirimizin yanındayız. Türkiye’ye karşı düzenlenen terör saldırılarının hiçbir karşılığı olmayacaktır. Türkiye’yi sarsamaz, Türkiye’yi hak yolundan çeviremez. Bizi ilk tanıyan devlet Türkiye olmuştur. Biz bunu asla unutmayacağız. Bugün dünya mirasında Türkiye ve Azerbaycan birbirine en yakın devletlerdir. Biz dostluğumuzun, kardeşliğimizin muhteşem binasını inşa edeceğiz.”

 

 

 

TANAP süresinden önce tamamlanacak

 

Tayyip Erdoğan, Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı (TANAP) projesinde çalışmaların öngörülen planlamaya uygun şekilde ilerlediğini ve belirlenen süreden önce tamamlanması için çalıştıklarını söyledi.5. Türkiye-Azerbaycan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi toplantısı için Ankara’ya gelen Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile basın toplantısı düzenleyen Erdoğan, toplantıda enerji, ulaştırma, savunma ve askeri işbirliği ile ikili ticaret konularını ele aldıklarını söyledi. Azerbaycan ile Türkiye’nin geliştirdiği en önemli projenin TANAP projesi olduğunu ifade eden Erdoğan, “TANAP’ta çalışmalar öngörülen planlamaya uygun şekilde hızla ilerliyor. Projenin planlanan süreden önce tamamlanması için çalışıyoruz. Güney gaz koridoru konusunda da tüm paydaşlarla koordinasyon halindeyiz” dedi. Avrupa’nın Rusya’ya bağımlılığını azaltması, Türkiye’nin her yıl hızla artan doğalgaz talebinin karşılanması açısından kritik öneme sahip olan ve Azeri Şah Deniz sahasındaki gazı Avrupa’ya taşıyacak 10 milyar dolarlık TANAP’ın temeli Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan cumhurbaşkanlarının katıldığı törenle 17 Mart 2015’te Kars’ta atılmıştı. İki ülkenin ticari ilişkilerinin düşen petrol fiyatları ve küresel gelişmeler nedeniyle 2015’te ivme kaybettiğini belirten Erdoğan bu ilişkileri geliştirmek istediklerini ifade ederken, toplantıda savunma sanayiinde “somut bazı adımlar atılmasını” kararlaştırdıklarını söyledi ancak detay vermedi. Erdoğan aslında Bakü’de yapılması öngörülen toplantının Ankara saldırısı nedeniyle Aliyev’in önerisi ile Ankara’da yapılması nedeniyle Aliyev’e gösterdikleri dayanışma için teşekkür etti Aliyev de konuşmasında Ankara’daki saldırıyı kınadığını ifade etti.

 

 

 

Bakü-Tiflis-Kars demiryolu

 

Erdoğan, Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu projesi’nin ulaştırma sahasındaki öncelikli projeleri olduğuna işaret etti. Londra’dan Pekin’e kadar demir yolu ulaşımını mümkün kılacak projenin açılışını aralık ayında birlikte yapacaklarına vurgulayan Erdoğan, “Bu dev proje de açılışıyla birlikte dünyaya önemli bir mesaj olacaktır” ifadesini kullandı. İki ülkenin ticari ilişkilerinin küresel, ekonomik, konjonktür ve düşen petrol fiyatları nedeniyle 2015’te bir ivme kaybı yaşadığını belirten Erdoğan, 2023 için 15 milyar dolar hedeflerini saklı tuttuklarını ve bunun için de gerekenleri yapacaklarını söyledi. Erdoğan, karşılıklı yatırımların iki ülke arasında 13 milyar dolar düzeyinde seyrettiğini ve bunu 5 yıl içinde 20 milyar dolar seviyelerine çıkarmayı planladıklarını dile getirdi.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.