Gerçek Erzurumluların bildiği 10 efsane yemek

Gerçek Erzurumluların bildiği 10 efsane yemek

Milattan önce 11. yüzyıldan bu yana farklı medeniyetlere ev sahipliği etmiş, kültürlerin beşiği olarak da adlandırabileceğimiz bir yerdir Erzurum. İşte Erzurumluların bildiği efsane 10 yemek...

A+A-

Aşotu çorbası

Ayran aşına benzeyen, aşotundan hazırlanan bir çorbadır. Kıymalı olarak da hazırlanabilir. Soğuk Erzurum akşamlarında Erzurum ketesiyle birlikte afiyetle yenir.

Kadayıf dolması

Erzurum’un en meşhur tatlısıdır. Tel kadayıfın içine ceviz ya da fıstık konulur, dolma şeklinde sarılır ve son olarak kızgın yağda kızartılır. Ardından şerbetlenir. Dillere destan sıcacık bir tatlı olur.

Cağ kebabı

Oltu kebabı olarak da bilinen cağ kebabı, Erzurum’un en bilinen yemeklerinden bir tanesidir. Keçi veya kuzu etinden hazırlanır. Özel bir karışımla yaklaşık 24 saat bekletilen et ardından yatay bir şekilde pişirilir.

Şalgam dolması

İki şekilde hazırlanır. Bir tanesi ince şalgam dilimleri arasına iç karışımının konulmasıyla, bir diğeri ise salgamın içinin çıkarılıp iç karışımın ortasına doldurulmasıyla. İki şekilde de afiyet dolu bir yemektir. Medar-ı iftahardır.

Lalanga

Leylanga olarak da bilinen, pancake’lerin kreplerin atası sayılan hamur işidir. Üzerine şeker ya da şerbet dökülerek servis edilir. Minik parçalar halinde dökülüp pişirilir.

Hasuta

Hem kahvaltılık hem de tatlı olarak servis edilebilen bir lezzettir hasuta. İçindeki un ve şeker helva kıvamına gelene kadar karıştırılır. Bazı bölgelerde pekmezle servis edilir. Pek lezizdir. Kan yapar.

Çiriş yemeği

Sağlık boyutunda vücudunuza katkıda bulunan, bunların yanı sıra bir de çok lezzetli olan çiriş otundan Erzurum’da hem yemek, hem börek, hem de turşu yaparlar. Günün herhangi bir öğününde yemeye açıktır.

Dut çullaması

Adeta bir dutlu omlettir. Hemen yüzleri buruşturmayın, gerçek Erzurumlu dut çullamasının lezzetini iyi bilir. Dutların kuru olması önemlidir.

Lor dolması  

Pazıyla hazırlanan ve yumuşaklığıyla akıllara durgunluk veren lor dolması, içindeki bulgurla da lezzet doludur. Bayburt yöresinin de en sevilen yemeklerinden bir tanesidir. Bu yemeğin hangi yöreye ait olduğunu söylemeyi sizlere bırakıyoruz.

Çaşır  

Şifalı olduğuna inanılan ve bir Erzurumlunun her yıl en az 1 kere yediği çaşır, farklı yemeklere konuk olabilen bir bitkidir. Kızartması bile yapılabilir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.