Gözünüz Aydın!100 Bin Kişi Daha Geliyor

Gözünüz Aydın!100 Bin Kişi Daha Geliyor

Suriye’nin Telabyad kentinde IŞİD’in PYD ile çatışmasından ve ABD bombardımanından kaçıp Türkiye sınırına yığılan Suriyelilere izin çıktı.

A+A-

Kurtulmuş açıkladı

 

Bölgede  incelemelerde bulunan AKP Milletvekili Numan Kurtulmuş, “ABD öncülüğündeki koalisyon güçleri, 14 Mayıs gecesinden beri ‘IŞİD var’ diye köyleri, su kuyularını bombalıyor, araziler yakılıyor. Boşaltılan yerleri PYD dolduruyor. 100 bin kişilik göç dalgası kapıda” diye konuştu.

 

Önce 5 aile alındı

 

Şanlıurfa’nın Akçakale hududu boyunca günlerdir çoluk çocuk, aç ve susuz 35 derece sıcakta bekleyen binlerce Suriyeli’nin hayati risk altında olduğunu belirleyen asker ve kent yöneticileri, sınırın açılmasına karar verdi. Yaklaşık 5 bin Suriyeliyi ilgilendiren ortak karar, Ankara’ya da bildirildi.

 

IŞİD’den engelleme

 

Kararın onaylanması üzerine öğleden sonra önce 5 aile kabul edildi.Kontrollu giriş olmasını isteyen güvenlik güçleri, yığılan Suriyelilere müdahale etti.Ancak geçişler IŞİD’inTelabyad’ın batısında sınır kapısını kapamasıyla kesildi. Suriyeliler bu kez mayınlı olan Sınır Kapısı’nın doğusuna yöneldi.

 

Günlerdir çoluk çocuk, aç susuz 35 derece sıcakta bekleyen binlerce Suriyelinin durumunu görüşen asker ve kent yöneticileri sınırın açılmasına karar verdi.

 

Suriye’nin Telabyad kentinde IŞİD ile PYD’nin çatışmasından ve ABD bombardımanından kaçan binlerce Suriyeli, sınırdaki tel örgüleri adeta parçalayarak Türkiye’ye ulaştı. Suriyeliler dün sabah ellerindeki boş pet şişeleri birbirine vurarak ve havaya kaldırarak su istedi. 35 derece sıcakta bekleyen ve sık sık Türkiye lehine slogan atan kalabalık zaman zamanTOMA’lardan sıkılan suyla serinletildi. Suriyeliler geçişlerine izin verilmesini beklerken kent yöneticileri askeri yetkililerle ortak bir toplantı yaptı. Sınırın diğer tarafına ilişkin son durumun ele alındığı toplantıda birkaç kilometre yakından atılan top ve havan mermisi atışlarının Telabyad’daki sivilleri tehdit eder boyuta ulaştığı değerlendirmesi yapıldı. Binlerce Suriyelinin hayati risk altında olduğuna dair görüşün ardından sığınmacıların Türkiye’ye alınmasına karar verildi. Alınan ortak karar Ankara’ya iletildi. 4-5 aile sınırdan girerken, bu sefer de IŞİD kararını değiştirdi ve Suriyelileri durdurdu. Bölgede yaşanan kargaşaya güvenlik güçleri hemen müdahale ederken, Suriyeliler de bu sefer mayınlı araziden telleri aşarak amaçlarına ulaştı.

 

Ölümüne yarış

 

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ekipleri de grubun Türkiye’ye alınması için gerekli hazırlıkları tamamladı.Bu sırada Suriyelilerin sınır kapısına doğru geldiğini gören Türkiye tarafındaki yüzlerce Suriyeli de sınır tellerinin olduğu bölgeye gitti.Bunun üzerine Türk askerleri, çıkan kargaşaya müdahale etti. Bölgeye çok sayıda asker ve zırhlı araç sevk edildi. Sınırda bekleyen ve Türkiye’ye alınmasına karar verilen binlerce Suriyelinin saat 17.15’ten itibaren bir anda sınıra yüklenmesiyle çıkan kargaşa üzerine durdurulan geçiş, bir saat sonra düzen sağlanarak yeniden başladı.Geçişler, Akçakale Sınır Kapısı’nın hemen yanında tel örgüler kaldırılarak açılan koridordan yapıldı.Kayıtları yapılarak Türkiye’ye alınan Suriyeliler, Gümrük Alanı’nda hazırlanan yere götürüldü.Türkiye’ye alınan Suriyelilerden akrabası olanlar onların yanına, diğerleri kamplara gönderilecek.Başbakanlık Kamu Diplomasisi Koordinatörlüğü’nden alınan bilgiye göre; Türkiye sınırının 300 metre yakınında, çoğunluğu Arap kökenli Suriyeli ve az sayıda Türkmen’den oluşan 2 bin 500 civarında kişi bulunduğu belirtildi.Açıklamada, sınırdan ilk etapta 2 bin 500 3 bin Suriyeli’nin geçmesinin beklendiği ifade edildi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.