“İş Platformu Ticari Gücümüz olacak”

“İş Platformu Ticari Gücümüz olacak”

Ak Parti Denizli Milletvekili Şahin Tin, Sudan dönüşü ziyaretin ayrıntılarına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Şahin Tin; “Sudan ve Denizli arasındaki yatırımların önünü açmak, köprü vazifesi oluşturmak ve ticareti güçlendirmek için Kızıldeniz eyalet

A+A-

Ak Parti Denizli Milletvekili Şahin Tin, geçtiğimiz hafta Denizli’de Sudan Bankalar Birliği zirvesine ev sahipliği yaparak, Sudan’dan gelen heyetin Denizli genelinde çeşitli temaslarda bulunması ve işadamlarıyla biraraya gelmelerini sağlamıştı.

Milletvekili Şahin Tin, Denizli de düzenlenen Sudan Bankalar Birliği zirvesinin ardından Afrika Teknokent Başkanının davetlisi olarak gittiği Sudan’da çeşitli ziyaret ve temaslarda bulundu. Sudan’ın başkenti Hartum ve Kızıldeniz eyaletinin merkezi olan Port Sudan ve Suakin’e ziyaret gerçekleştiren Milletvekili Şahin Tin, Sudan İktidar Partisi Başkanı ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı İbrahim Mahmud Hamid, Sudan Millet Meclisi Başkanı İbrahim Ahmed Ömer ve Kızıl Deniz Eyalet Valisi Ali Ahmed Hamid başta olmak üzere, Sudan Ziraat Bankası yönetimi, Suakin İl Valisi ve Belediye Başkanı Halid Sade, Sudan Enerji ve Tabii Kaynaklar Komisyon Başkanı Hayat El Mahi, Dışişleri Komisyon Başkanı Dr Muhammed Ahmed, Sudan Madencilik Bakanlığı bürokratları ve Genel Müdür Dr Muhammed Abdullah ile biraraya geldi.

Sudan ziyaretinde yaptığı temasların ayrıntılarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Milletvekili Şahin Tin şunları söyledi. “Sudan, Türkiye’nin Afrika’ya açılan kapısı olması ve tarihi önemi nedeniyle Türk yatırımcılar için cazibe merkezi konumunda bir ülke. Bu ziyaretimizde önemli görüşmeler gerçekleştirdik. Bölgede Türk işadamlarına yatırım imkanı sağlayacak sektörlerin başında gelen beyaz eşya, mobilya, tekstil ve konfeksiyon gibi alanların alt yapısına dönük inceleme ve istişare fırsatımız oldu. Ayrıca yatırım merkezleri, Port Sudan’da kurulması planlanan serbest bölge ve ticaret merkezleri ile ticaret altyapısının oluşacağı liman, marina ve lojistik merkezlerde incelemelerde bulunduk. Kızıldeniz Eyalet Valisi ile yaptığımız görüşmede Kızıldeniz eyaleti ile Denizli arasında iş platformu oluşturma kararı aldık. Bu alınan karar çerçevesinde bölgenin doğal zenginlikleri ve Denizli ekonomisinin ana unsurları çerçevesinde karşılıklı ticari paylaşımlarda daha ekonomik bir zeminde işbirliği yapılabilmesinin önü açılmış olacak” dedi.

Ticari İşlemlerde TL Kullanılmalı.

Sudan’daki temaslarının ekonomik, siyasal ve birçok alanı kapsayan zengin bir görüşme içerdiğine dikkat çeken Milletvekili Şahin Tin; “Kızıldeniz eyaletini kapsayan bölgede kurulacak olan serbest bölgede Türk bankalarının şube açmaları konusunda talep oldu. Sudan da buna ihtiyaç var, bu anlamda Türk bankalarının bu bölgede şube açması bölge ve ülkemiz açısından da önem taşıyor. Özellikle bu bölgede TL üzerinden ekonomik girişimlerin yapılması ve TL’nin bu bölgede kullanımı bizim açımızdan güçlü bir ekonomik argüman olacaktır. Geçtiğimiz günlerde İran ziyaretinde Ekonomi Bakanımız Sayın Nihat Zeybekci’nin de İran heyetine teklif ettiği ve ısrarla üzerinde durduğu gibi ve aynı zamanda Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın ve hükümetimizin de en önemli ekonomik vizyonu olan karşılıklı ticari işlemlerin de TL üzerinden yapılması konusunu özellikle vurguladık. Bununla birlikte Sudan Ziraat Bankası yönetimiyle de bir toplantı yaparak tarım alanında işbirliği konusu değerlendirdik. Ayrıca Denizli’de gerçekleştirilen Sudan Bankalar birliği zirvesinde ve zirve sonrası sanayi odası ve ticaret borsası başta olmak üzere yapılan toplantılarda alınan kararlar çerçevesinde değerlendirmelerimiz oldu. Sudan’ın ihtiyaç duyduğu tarım aletlerinin Denizli başta olmak üzere ülkemizden temini konusunda fikir birliğine vardık. Bununla birlikte diğer görüşülen turizm, tarım, maden sektörü ve tekstil alanında da olumlu adımların atılmasına dönük istişarelerimiz oldu” dedi.

Türkiye, Zalimle Mazlum Arasına Set Çekmiştir

Türkiye’nin Sudan’a tarih boyunca derin bir kardeşlik duyduğunu aktaran Milletvekili Şahin Tin; “Sudan’ın bizim için değeri ve önemi ayrı. Sudan, Türkiye ile olan tarihi bağını 15 Temmuz’daki tutumu ve sonrasında FETÖ’ye karşı sert tavrı ile çok net ortaya koydu. Bu anlamda duyarlı yaklaşımlarından dolayı Sudan devletine teşekkür ediyoruz. Sudan devletinin güçlü olması Müslümanların birliği açısından da büyük bir öneme sahip. İslam alemi ezilen, horlanan, sömürülen ve yönetilen bir baskı rejiminden artık kurtulmak zorunda. İslam dünyası mazlumların haklarını, insanlığın onurunu koruyan ve aynı zamanda yöneten bir güce kavuşmak zorundadır. Bu anlamda Türkiye’nin önemli bir güce sahip olduğunu gittiğimiz tüm İslam coğrafyasında açıkça görüyoruz. Türkiye ortaya koyduğu irade ve güçle zalimlerle mazlumlar arasına önemli ve güçlü bir set çekmiştir” dedi.

Türkiye’nin İslam Dünyasındaki Liderliğini Önemsiyoruz

Sudan İktidar Partisi Başkanı ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı İbrahim Mahmud Hamid ile samimi bir görüşme gerçekleştirdiklerini aktaran Milletvekili Şahin Tin; “Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sayın Hamid ile yaptığımız görüşmede diğer İslam ülkelerine göre Türkiye ve Sudan’ın daha fazla ortak özelliğinin olduğunu söyledi.  Ayrıca en derin İslam sünni anlayışına sahip iki ülke olduğumuzu, siyasi akım anlamında da AK Parti ile aynı ideolojik yaklaşımlar ekseninde bir parti olduklarını ifade ettiler. Yine, Türkiye’nin AK Parti iktidarıyla ortaya koyduğu kazanım ve birikiminden Sudan olarak istifade ettiklerini ve etmeye devam edeceklerini de sözlerine ekledi. Son olarak da “Biz Türkiye’nin İslam dünyasındaki liderliğini önemsiyor ve destekliyoruz” cümlesi de millet olarak İslam coğrafyasındaki gayretimizin doğru istikamette olduğunu teyit etmiştir” dedi.

Milletvekili Şahin Tin, son olarak yaptığı değerlendirmede Sudan ziyaretindeki temaslarında aldığı notları ve edindiği izlenimleri ilgili kurum ve kuruluşlara aktaracağını ve takipçisi olacağını söyledi.

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.