Işıklı Gölü Yeniden Hayat Bulacak mı ?

Işıklı Gölü Yeniden Hayat Bulacak mı ?

DSİ, DESKİ, Baklan Sol Sahil Sulama Birliği, MİGEM, Gümüşsü İshaklı Sulama birliği, Işıklı Emirhisar Sulama Birliği Irgıllı Sütlaç Sulama Birliği Işıklı Gölünde meydana gelen kuraklığın giderilmesi ve gölün yeniden hayat bulması için Çivril Belediye başka

A+A-

2016 sulama sezonunda yeterli su depolanamayan Işıklı gölünde meydana gelen kuraklığın giderilmesi ve gelecek yıllar için  önlem alınması amacıyla yapılan toplantının başkanlığını yapan Çivril Belediye başkanı Dr. Gürcan Güven gölün, sadece Çivril ve Baklan için değil Çal, Sarayköy,  Aydın, Söke ve İzmir deki tarımsal sulama içinde hayati önem taşıdığına dikkat çekti. Toplantının açılışında konuşan başkan Güven “Işıklı gölü yapay bir göl ve Çivril, Baklan, Çal, Sarayköy, Aydın, Söke ve İzmir’de tarımsal sulamada kullanmak üzere yapıldı. Yaklaşık 50 yıldır sulama amaçlı kullanılan Işıklı gölümüz maalesef zeminin alüvyon ile dolması nedeniyle artık daha az su tutuyor ve bu suda sulama sezonunda tüm ihtiyaca cevap veremiyor. Gölde ki suyun büyük bir bölümünün sulamaya kullanılması kuraklık tehlikesini doğuruyor. Acilen gölde daha fazla su nasıl tutarız onu bulmamız ve uygulamaya geçirmemiz gerek” dedi.

GEKA İLE ORTAK BİR ÇALIŞMA YAPTIK

Çivril Belediyesinin GEKA ile birlikte Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesine göl ile ilgili bir çalışma hazırlattığını ifade eden başkan Güven “2015 yılında Işıklı gölü ile ilgili olarak Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesinin başkanlığında bazı üniversiteler ile bir çalışma hazırladık. Işıklı gölündeki asıl sorun suyun yetmemesi değil zeminin dolmasından dolayı tutulan su miktarının azalması. Onun için gölde mutlak surette tutulan su miktarını arttırmalıyız” dedi.

EN BÜYÜK SIKINTI VAHŞİ SULAMA

Göldeki suyun kullanımında da sıkıntı olduğunun altını çizen başkan Güven “göl elimizin altında olunca su bol gibi geliyor. Ama bizim su miktarı kadar suyun kullanımı ile de sıkıntımız var. Maalesef Çivril’de vahşi sulama çok yaygın ve bu tür sulama suyun israf edilmesi demek. Bir an önce Çivril ovasında damlama sulamaya geçilmesi gerek” dedi.

DSİ NE AİT ARAZİLERDE GÖLE DAHİL EDİLSİN

Gölde tutulan suyun 230 Milyon meterküp olduğunu ifade eden başkan Güven “Gölde tutabileceğimiz su miktarı 230 milyon metreküp. Gölden sulama yapan arazi ise 650 Bin Dekar. Göldeki su zaten Çivril Baklan ve Çal’daki sulanabilir arazi için yetecek su kadar. Bizim gölde tutulan suyu daha da arttırmak için gölde yer bulmamız gerek bunun içinde göl kenarında bulunan ama tarım arazisi olarak kullanılan DSİ ne ait arazilerin göle dahil edilmesi ve gölün depolama alanının büyütülmesi gerek” dedi.

SESİMİZİ GEREKİRSE CUMHURBAŞKANINA DUYURMALIYIZ

Toplantının son bölümünde birlik başkanları, DSİ ve DSEKİ yetkilileri öneri ve görüşlerini belirterek Başkan Gürcan Güven’den sorunun giderilmesi için ne gerekiyorsa yapılması gerektiğini belirttiler. Gölün hem doğal yaşam hem içme suyu, hem de tarımsal sulama için hayati önem taşıdığını belirten Başkan Gürcan Güven hazırladığımız dosyayı Denizli Milletvekilleri,Orman ve Su İşleri Bakanlığı MİGEM, gerekli makamlara ileteceğiz gerekirse bakanlarımız aracılığıyla Cumhurbaşkanımıza kadar sesimizi duyuracağız” dedi.

Yaklaşık 2 saat süren toplantı sonrası toplantıya katılan Sulama Birlikleri başkanları ve Belediye Meclis üyeleri göl ile ilgili bir komisyonun kurulması ve acil bir eylem planı hazırlanarak Orman ve Su İşleri bakanlığına gidilmesi için başkan Güven’e yetki verdiler. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.