Kolombiya Kazandı, Ölüm Kaybetti!

Kolombiya Kazandı, Ölüm Kaybetti!

FARC ile Kolombiya Hükümeti arasında 52 yıllık savaşı sona erdiren "tarihi" nitelikteki barış anlaşması Küba'da imzalandı.

A+A-

Anlaşma uyarınca FARC silahlı mücadelesine son verip siyasi sürece katılacak. Barış anlaşması  2 Ekim'de referanduma sunulacak. Hükümet ile FARC arasındaki barış müzakereleri, Kasım 2012'den bu yana yaklaşık 4 yıldır Küba'nın başkenti Havana'da devam ediyordu. Anlaşmaya, Kolombiya hükümetinin baş müzakerecisi Humberto de la Calle ve FARC'ın baş müzakerecisi Ivan Marquez imza attı. Kolombiya hükümeti, Haziran ayında yaptığı açıklamayla FARC ile aralarında kalıcı ateşkes sağlandığını ve nihai anlaşmanın kısa sürede imzalanacağını belirtmişti.Ortak açıklamada "Nihai, tam ve koşulsuz barış üzerinde anlaştık" denildi


 

Ortak açıklamada, "Kolombiya hükümeti ve FARC, nihai, tam ve kesin bir anlaşmaya ulaştığımızı duyuruyoruz" ifadesini kullandı. Humberto de la Calle daha sonra yaptığı açıklamada ise "Hedefimize ulaştık." dedi. Bu tarihi imzaların ardından eylül ayı sonu veya ekim ayı başında tarafların yeniden nihai bir görüşme yapacağı belirtildi.

Halk oylamasına gidilecek


Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos, barış anlaşmasının 2 Ekim'de referanduma sunulacağını açıkladı. Santos halka sesleniş konuşmasında "Bu, tarihimizdeki en önemli oylama olacak" dedi.​

Anlaşma uyarınca FARC silahlı mücadelesine son verip siyasi sürece katılacak. FARC müzakerecilerinden Rodrigo Granda, anlaşmanın ardından Twitter'dan yayınladığı mesajda "Müzakereler yoluyla barışa ulaşıldığında kazanan ya da kaybeden olmaz. Kolombiya kazandı, ölüm kaybetti" yazdı.




Bu gelişmelerin ardından, Kolombiya Hükümeti ile FARC arasındaki barış sürecini denetleyecek bir Birleşmiş Milletler misyonunun bölgede göreve başlaması bekleniyor. Varılan uzlaşma gereği barış süreci, çoğunluğu Latin Amerika ve Karayip Ülkeleri Toplulukları'ndan gelecek silahsız gözlemciler tarafından izlenecek.

FARC, Kolombiya hükümetiyle savaşına 1964'te başlamıştı. ABD ve Avrupa Birliği tarafından terör örgütü olarak kabul edilen ve bir ara 17 bine kadar militan sayısına ulaşan FARC'ın, en son 7 bin militanı bulunuyordu Latin Amerika'nın en uzun süren silahlı çatışmasında, 220 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği tahmin ediliyor. Yaklaşık 5 milyon kişi de evlerini terk etmek zorunda kaldı.

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.