MGK'dan tavsiye: OHAL uzasın

MGK'dan tavsiye: OHAL uzasın

Yaklaşık 6 saatlik toplantının ardından sona eren Milli Güvenlik Kurulu toplantısı sonrası yapılan yazılı açıklamada, "MGK olağanüstü halin uzatılması tavsiyesinde bulundu" ifadesinde bulunuldu.

A+A-

Darbe girişiminden sonra dün ikinci olağan toplantısını yapan Milli Güvenlik Kurulu (MGK), hükümete Olağanüstü Hal’in (OHAL) uzatılmasını tavsiye etti.

15 TEMMUZ, DEMOKRASİ VE ÖZGÜRLÜKLER GÜNÜ

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanan MGK sonrası yayınlanan bildiride, “Demokrasimizin, hukuk devleti ilkesinin, vatandaşlarımızın hak ve özgürlüklerinin korunmasına yönelik tedbirlerin etkin bir şekilde uygulanmasının devamlılığını sağlamak amacıyla olağanüstü halin uzatılması tavsiyesinde bulunulması kararlaştırılmıştır” denildi.

Halen üç aylığına uygulanan OHAL, darbe girişiminden sonra yapılan temmuz MGK’sında hükümete tavsiye edilmişti.

MGK’nın hükümete bir diğer tavsiyesi darbe girşiminin yapıldığı 15 Temmuz’un her yıl “Demokrasi ve Özgürlükler Günü” olarak anılması oldu.

BELDİYELERE KAYYUM ATANMASINA DESTEK

Dokuz maddelik bildirinin çoğunlukla FETÖ, PKK/PYD ve DEAŞ ile kararlılıkla mücadele ve Suriye’de devam eden “Fırat Kalkanı” operasyonuna ayrıldığı görüldü.

MGK bu kapsamda kısa süre önce bazı belediyelere kayyum atanmasına, “Devletin ve milletin öz kaynaklarını, asli görevleri yerine bölücü terör örgütüne destek için kullanan ve bu suretle teröre alet olan belediyeler hakkında yapılan idari ve hukuki işlemlerin yerinde olduğunun, bu konudaki çalışmaların kararlılıkla sürdürüleceğinin altı çizilmiştir” ifadesiyle destek verdi.

FIRAT KALKANI HAREKÂTI’NIN İKİ AMACI

Fırat Kalkanı harekâtının iki amacından ilkini “Sınır güvenliğinin sağlanması ve bölgede yaşayanların can ve mal güvenliğinin temin edilmesi”, ikincisini de “DEAŞ ile PYD-YPG terör unsurlarının bütünüyle temizlenmesi ve ülkelerinin bütünlüğü için Özgür Suriye Ordusu’nun desteklenmesi” olarak vurgulayan MGK, Suriye’nin kuzeyinde “Terörden arındırılmış güvenli bölge” ile “Uçuşa yasak bölge” uyulamasının gerekliliğini bir kez daha dile getirdi.

PKK/PYD’YE SERGİ AÇTIRAN AVRUPA’YA TERÖR SİTEMİ

MGK, terör örütleri PKK/PYD’ye toplantı ve sergi imkanı tanıyan Avrupa Parlamentosu ile bazı AB ülkelerinin bu duyarsız tutumlarını kaygıyla karşıladığını bildirdi.

MGK ayrıca terörün “uluslararası ortak tanımının” mutlaka yapılması gerektiğinin de önemine vurgu yaptı.

ÖNCE ÖNGÖRÜŞME SONRA MGK

MGK öncesi önceki akşam Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında Başbakan Yıldırım, Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar’la güvenlik zirvesi düzenlenmişti.

İLK KEZ

Cumhurbaşkanlığı’ndaki Milli Güvenlik Kurulu toplantısına İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Yaşar Güler ilk kez katıldı.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.