Şu an saat kaç.. Namaz vakitlerine dikkat

Şu an saat kaç.. Namaz vakitlerine dikkat

Şu an saat kaç sorusu merakla aranıyor. Ülkemizde bu yıl kış saati uygulamasına geçilmiyor oluşu ile kafalar karıştı. Zira telefonların büyük bir çoğunluğu otomatik güncelleme ile kış saati uygulamasına geçti.

A+A-

Şu an saat kaç sorusunun cevabı vatandaşlar tarafından özellikle sabah saatlerinden itibaren merakla cevabını arıyor. Bu yıl saatlerin geri alınmaması ile birlikte çıkan karışıklık, bugün akıllı telefonlarında otomatik olarak saati geri almasıyla birlikte daha da arttı. Peki şu an saat kaç?

 

Avrupa Birliği (AB) ülkeleri, pazar günü kış saati uygulamasına geçerken, Türkiye uygulamayı Resmi Gazete’de yayınlanan kararla kaldırdı. Buna göre, bu pazar Türkiye’de saatler geri alınmayacak.

 

Kış saati uygulaması, akıllı telefonlarda ise otomatik olarak uygulamaya geçecek. Bu nedenle akıllı telefonlardaki otomatik saat uygulamasının kaldırılması gerekiyor.

 

Yaklaşık olarak 50 milyona yakın mobil cihazın pazar günü saatini otamatik olarak 1 saat geri alması bekleniyor. Bu sorun için iletişim operatörleri şebeke ve baz istasyonlarında saati güncel tutarak önlemlerini alıyor. Ancak işletim sistemleri ve cihaz üreticilerinin saatlerde güncelleme yapması gerekiyor. Güncelleme yapılmayan işletim sistemlerinde saat ayarı, ‘otomatik’ yerine ‘manuel veya elle’ olarak seçilmeli. Windows işletim sistemli bilgisayarlarda ise güncellemelerin yapılması halinde saatler doğru ayarda kalacak.

Yapılması gereken, Android ve iPhone işletim sisteminde bulunan otomatik saat ayarını “otomatik”ten “manuel”e çevirerek saatleri 1 saat ileri almak.

 

GSM şirketleri de abonelerine, “30 Ekim tarihinde kış saati uygulamasına geçilmeyecektir. Telefonunuzdaki saat otomatik olarak geri alınabilir. Saat ayarlarınızı kontrol etmenizi öneririz” diye uyarı mesajı geçti.

 

NAMAZ VAKİTLERİ

 

Değişiklik, Türkiye'nin Avrupa ülkeleri gibi 30 Ekim'den itibaren kış saati uygulamasına geçeceği değerlendirilerek geçen yılın sonunda hazırlanan 2016 yılı takvimlerindeki namaz saatlerini de etkiledi. Bu takvimlerdeki vakitlere yarından itibaren 1 saat eklenmesi gerekiyor.

 

Diyanet İşleri Başkanlığı, 81 il müftülüklerine geçen ay gönderdiği genelgede, "Diyanet Takvimi'nin ön yüzünde bulunan namaz vakitlerinin Bakanlar Kurulu'nun yeni kararı uyarınca yaz saati uygulamasının yıl boyu sürdürülmesinin kararlaştırıldığı" hatırlatıldı. Genelgede, imamların 30 Ekim-31 Aralık arasındaki takvimlerde yer alan namaz vakitlerine bir saat eklenerek ezanların okutulması gerektiği bildirildi. Avrupa ülkelerinde bu gece yarısından sonra saatlerin 1 saat geri alınacağını göz önüne alan Avcılar Müftüsü Ömer Erden de, Merkez Camii'ndeki vaazında kış saati uygulamasına geçilmeyeceğini hatırlatarak, takvimlerdeki ezan saatlerine 1'er saat eklenmesini istedi. Müftü Erden, şöyle dedi:

 

YILBAŞINA KADAR BÖYLE

 

"Alınan kararla Türkiye'de saatler artık ileri veya geri alınmayacak. Namaz saatlerini gösteren takvimlerimiz yılın belirli dönemlerinde ileri veya geri saat uygulamalarına göre belirlenerek hazırlanıyordu. Örneğin bugün için öğle namazı vakti takvimlerde 12.55 olduğu halde, pazar gününden itibaren 11.55'e dönüşecek. Geri saat uygulaması olmayacağı ve biz de saatlerimize müdahale yapmadığımız için aslında namaz saatleri için herhangi bir sorun yok. Takvimdeki öğle ezanı vakti 11.55'i, 12.55 gibi okumak durumundayız. 2017 takvimleri buna göre düzenleneceği için böyle bir şeye ihtiyacımız olmayacak. Yılbaşına kadar başkanlığımızın veya özel sektörün bastırdığı takvimlerde 1'er saat ekleme durumundayız. Ezanlarımız bugün kolumuzdaki saat hangi zamanı gösteriyorsa yine o saatte okunacak ancak, takvimlerde 1 saat geri görünecek."

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.