Hayvanlar Tek Tek Gömülüyor

Hayvanlar Tek Tek Gömülüyor

Denizli’nin Çal ilçesinde başlayan kuduz vakası nedeniyle mahalle karantinaya alınırken ölen hayvanlar vatandaşlar tarafından gömülüyor.

A+A-

Çal ilçesinin Bayıralan mahallesinde 1 ay önce çakalın çobana saldırmasıyla başlayan kuduz vakasından sonra mahalle 6 ay karantinaya alındı. 17 Ekim Pazartesi günü saat 05.30 sıralarında Denizli'nin Çal İlçesi Bayıralan mahalle arasına inen çakal çobana saldırmış, çobanı çakalın elinden kurtarmak isteyen komşusu çakal’ı öldürülmek zorunda kalmıştı. Ölen Çakal’dan alınan parça ise İzmir Bornova Veteriner kontrol Enstitüsine gönderilmiş ve sonucun kuduz olduğu ortaya çıktı. Aynı mahallede İneğinde kuduz çıkması mahallede panik meydana geldi.

R.M.’ye ait gözetim altında bulunan  bir ineğin garip hareketlerde bulunduğunu yetkililere bildirmesi ile yetkililerin yaptığı incelemeler sonucunda kuduz belirtileri olması nedeni ile ineğin kafası kesilerek 2 metre derinliğinde çukur açılarak ineğin gövde kısmı gömüldü ve dezenfeksiyon işlemi uygulandı.

 

BÖLGEYE 6 AY HAYVAN-GİRİŞ VE ÇIKIŞLAR YASAK

Bölgeye 6 ay hayvan-giriş ve çıkışları izin verilmezken, bölgede bulunan diğer hayvanlarda ise aşılama işlemi hızla devam etmektedir. İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada ise, Bayıralan Mahallesinde 17 Ekim 2016 tarihinde meydana gelen çakal’ın insanlara saldırması sonucu vurularak öldürülmek zorunda kaldı. Aynı gün çakaldan örnek alınarak İzmir Bornova Veteriner kontrol Enstitüsine gönderildi ve 19 Ekim Çarşamba günü çakal’ın kuduz olduğu sonucu tarafımıza bildirilmiştir. Bölgede bulunan ve çakalın geçebileceği mevkiler tespit edilerek İlçe Müdürlüğü Veteriner Hekimleri tarafından taranarak gerekli araştırmalar itina ile yapılmıştır. Yapılan araştırma sonucu çakal’ın 4 küçükbaş hayvana saldırdığı 2 adet Büyükbaş hayvanı yaraladığı tespit edilmiştir. Büyükbaş hayvanlarda çakal ile temas etme ihtimali olanlar yetkililer tarafından işletmedeki diğer hayvanlardan ayrılarak gözetim altına alındı. 07 Kasım Pazartesi günü gözetim altında bulunan 1 adet büyükbaş hayvan garip hareketlerde bulununca veteriner hekimlerimiz tarafından kuduz belirtileri göstermeye başladıktan sonra 2 metrelik bir çukur kazılarak gömüldü ve dezenfeksiyon işlemi uygulandı. Ayrıca kuduz risk bölgesinde Çakal ile temasta bulunan şahısları hastaneye göndererek aşı yaptırılmış, büyük ve küçükbaş hayvanların ise risk altında olanları kontrol altına alınarak  400 kedi-köpeklere kuduz aşısı yapılarak gerekli tedbirler alındığı belirtildi. 

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.