HSBC, Türkiye’den Çıkıyor

HSBC, Türkiye’den Çıkıyor

Yeniden yapılanma kararı alan ve merkezini İngiltere’den Hong Kong’a kaydıracağı konuşulan HSBC, ülkemizin yanı sıra Brezilya’dan da çekiliyor. Banka, Asya’da büyümek istiyor

A+A-

İngİltere merkezli Avrupa’nın en büyük bankası HSBC, yeniden yapılanma planı kapsamında Türkiye ve Brezilya’daki birimlerini satacağını açıkladı Banka bu yöndeki kararını Hong Kong Borsası’na bildirdi. Türkiye’deki bankacılık faaliyetlerini satmak isteyen HSBC Türkiye’ye; Singapurlu PhillipCapital’in de talip olduğu öğrenildi.

 

Konuyla ilgili olarak HSBC Türkiye’den yayınlanan açıklama şöyle:

 

“HSBC, Türkiye’deki faaliyetlerini satma kararı almıştır. HSBC tarafından gerekli açıklamalar ilerleyen tarihlerde yapılacaktır.”

 

HSBC Türkiye CEO’su (en üst düzey yöneticisi) James Emmett de konuyla ilgili olarak, “Her zaman olduğu gibi; önceliğimiz müşterilerimiz ve çalışanlarımızdır. Bu süreçte, müşterilerimize kesintisiz bir şekilde hizmet sunmaya devam edeceğiz” dedi.

 

20 bin kişi kapıya

 

Maliyetlerini azaltmak isteyen HSBC dünya çapında 20 bin kişiyi işten çıkartmayı planlıyor.  Bu, aynı zamanda dünyanın da en büyük bankaları arasında olan HSBC’nin çalışanlarının yüzde 7’den fazlasını işten çıkartacağı anlamına geliyor. HSBC’nin dünya çapında toplam toplam 266 bin çalışanı bulunuyor. İşten çıkartılacakların yaklaşık 8 bini İngiltere’deki personelden seçilecek.

 

Asya piyasasında büyümeye odaklanacak ve risk ağırlıklı varlıklarını 290 milyar dolar azaltacak olan bankanın genel merkezini İngiltere dışına taşıması da gündemde. HSBC yetkilileri bu konudaki kararın yıl içinde verileceğini söyledi. Bankanın CEO’su StuartGulliver yeniden yapılanma planının ayrıntılarını kamuoyuna açıklayacak.

 

2011’den bu yana görevde olan StuartGulliver; yayınladığı yazılı açıklamada ise “Dünyanın değiştiğinin farkındayız ve bizim de değişmemiz gerek. Bu nedenle organizasyonumuzu daha da dönüştürecek stratejik kararlar açıklıyoruz” dedi.

 

Uzmanlar, açıklanan kararların HSBC’ninstartejisinde büyük bir dönüşüme işaret ettiğini söylüyor. HSBC, 2008’deki mali kriz sonrası kârını arttırmakta zorlanmıştı.

 

 

 

Malezyalılar talip oldu

 

HSBC Türkiye’ye; Singapurlu Phillip Capital’in talip olduğu öğrenildi. HSBC’nin diğer talipleri arasında; Hüsnü Özyeğin’in Fibabank’ı, ING Bank ve Tekstilbank’ı satın alan Çinli ICBC’nin de bulunduğu iddia ediliyor. 1975 yılında Singapur’da kurulan PhillipCapital “in ABD, Malezya, Hong Kong, Avustralya, Çin, Dubai, Endonezya, Fransa, Hindistan, İngiltere, Japonya, Kamboçya, Sri Lanka, Tayland ve Türkiye’de faaliyeti bulunuyor. Grup, 2012 yılında Hak Menkul Değerleri satın alarak Türkiye’ye girmişti. Birçok ülkede bankacılık, yatırım ve sigorta şirketleri ile faaliyet gösteren PhillipCapital’in; HSBC ile Türkiye’de bankacılık faaliyetlerinde de aktif olmak istediği ifade ediliyor.

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.