Denizlili Patronlar Yasaya Tepki Gösterdi

Denizlili Patronlar Yasaya Tepki Gösterdi

18 Ekim 2014 yılında Ekonomi Bakanlığı tarafından başlatılan damping soruşturması kapsamında Amerikan pamuğuna %3 anti-damping vergisi getirildi. 17 Nisan 2016’da yayınlanan Resmi Gazete ile yürürlüğe giren koruma önlemi için tekstil sanayicileri tepkili.

A+A-

Türkiye, en eski ve en köklü sanayi kolu olan tekstil sektörü sayesinde global pazarın önemli oyunculardan biri. Dünya’nın en büyük pazarlarından biri olan AB pazarında, tekstil konusunda Çin’den sonra ikinci büyük tedarikçi. Bu başarının arkasında ise Denizli var. Denizli’de, 50.000 kişiye yakın istihdam yaratan ve 1,5 Milyar Dolar’a varan ihracat gerçekleştiren tekstil sektörünün temsilcileri, sektörün desteklenmemesinden şikayetçi. Amerikan pamuğuna konulması düşünülen vergi ile ilgili 2 senedir lobi faaliyetlerini sürdüren Denizli Sanayi Odası’nın tüm çalışmalarına rağmen, sektörün çoğunluğu tarafından kullanılan pamuk türüne getirilen bu vergi, sektöre darbe vurulduğu yönünde yorumlanıyor.

 

Keçeci: “Öncelikle Pamuk Üretimine Odaklanılmalıydı”

 

2 senedir konuyu iletmedikleri mercii kalmadığını belirten Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci, “1,5 milyon ton pamuk tüketimi olan Türk tekstil sektörü yıllık 900 bin ton ithalatıyla dünyanın önde gelen pamuk ithalatçılarından birisidir. Yeterli üretim kapasitesi oluşmadan uygulamaya konulan önlemler, tekstil sektörünü ve konfeksiyon üretimini dolayısıyla ihracat ve istihdamı olumsuz şekilde etkileyecektir. Yerli üretim dalını desteklemek adına uygulanmak istenen söz konusu önlemlerden önce pamuk üretimini ve kalitesini artıracak önlemler yürürlüğe konulmalıydı.” dedi.

 

Sırada Pamuk İpliği mi Var?

 

Aralık ayından bu yana sektörün problemlerinin görüşüldüğü meclis toplantıları yaptıklarını belirten Keçeci, “Her toplantıda tekstil sektörünün yeni bir sorununu masaya yatırıyoruz. Birine çözüm bulamadan başka bir sorun karşımıza çıkıyor. Yılbaşında asgari ücrete getirilen zamla, emek yoğun bir sektör olan tekstilde maliyetler ciddi oranda artmıştı. İstihdam maliyetleri oldukça ağır olan sektörün hammadde maliyetlerinin artması, sektörün rekabet gücünü de zayıflatacaktır. Ayrıca kulağımıza pamuk ipliğine de ek vergi koyulmasına yönelik çalışmalar yapıldığına dair duyumlar geliyor. Umarım kendi üretimimizi desteklemeden pamuk ipliğine de ek vergi getirilmesi gündeme gelmez.” şeklinde konuştu.

 

Pamuk Stratejik Ürün İlan Edilmeli

 

Tekstil sektörü Türkiye’nin ihracat ve istihdam bakımından en önemli sektörlerinden biri. Yan sanayileri ile birlikte 2 milyon kişinin istihdam edildiği, tamamen milli sermaye ile oluşturulan sektörün temsilcileri, uluslararası pazarda rekabet güçlerini geri kazanmak için destek bekliyor. Son 4 ayda yaşanan gelişmelerle maliyetleri ciddi oranda artan sektör için ilave maliyetlerin getirilmesi, sektör için büyük bir tehdit olarak görülüyor. Gerek pamuğa getirilen ek verginin gerekse ipliğe getirilmesi düşünülen ek verginin Türk üreticilere herhangi bir katkı sağlamayacağını belirten Keçeci, “Pamuk ürününün tekstil sektörü açısından en önemli girdi olması nedeniyle pamuk üretiminin desteklenmesi, pamuğun stratejik ürün kapsamına alınarak ülkemizde üretiminin artırılması gerektiğine inanıyoruz. Bu nedenle Odamızın da uzun zamandır savunduğu görüş, pamuğun stratejik ürün ilan edilerek pamuk ekimine destek verilmesi ve bu sayede uzun vadede gerek pamuk gerekse pamuk ipliği ithalatının azaltılması ve hatta sıfırlanmasıdır.” dedi.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.