İranlı Oğlan'a 5 Ünlü Avukat Daha

İranlı Oğlan'a 5 Ünlü Avukat Daha

Her geçen gün daha çok köşeye sıkışan Reza Zarrab, son iki hafta içerisinde 5 avukatla daha anlaştı.

A+A-

Her geçen gün daha çok köşeye sıkışan Reza Zarrab, son iki hafta içerisinde 5 avukatla daha anlaştı.

Haberdar'dan İlhan Tanır''ın haberine göre Reza Zarrab avukat kadrosunu genişletmeye devam ediyor. Geçen hafta savunma ekibine 3 avukat katan Zarrab, bugün de iki yeni avukat daha ekledi. Bütün bunlar daha önce anlaştığı Benjamin Brafman’ın savunma ekibine eklenecek uzmanlar.    

1) Aaron T. Wolfson

Zarrab geçen hafta önce  Aaron T. Wolfson adlı eski bir savcıyı, mahkemeye yazdığı dilekçeyle avukatları arasına katıldığını bildirdi. Wolfson’ın çalıştığı Lewis Beach PLLC avukatlık şirketinin internet sayfasındaki özgeçmişinde, Wolfson’ın finansal suçlarda uzman olduğu belirtiliyor. Wolfson’un özellikle ekonomik ambargolar ve para aklama hukukuyla ilgilendiği kendi özgeçmiş sayfasında görülüyor.

2) Viet Dinh

Zarrab’ın geçen haftaki ikinci eki, kendisinin Başsavcı Preet Bharara’nın yakın arkadaşı olduğu öne sürülen Viet Dinh idi. Dinh’in Bharara’nın yakın arkadaşı olduğunu New York Times’in New York adliye muhabiri Ben Weiser tarafından dile getirilmiş ve Türk basınına yansımıştı. Diğer taraftan New York Başsavcılığına yakın diğer başka kaynaklar ise New York hukuk çevresinde birçok kişinin aynı okula gittiği ve dost olduğu, bu tanışmaya özel bir anlam yüklenmemesi gerektğini söylüyor.

3) Christine H. Chung

Geçen yıl Türk basınına yansımayan üçüncü avukat transferi ise Christine H. Chung olmuştu. Chung da diğer avukatlar gibi ‘beyaz-yaka’ davalarına bakan, rüşvetle ve para aklamakla suçlanmış zengin Çinli işadamı Shiwei Yan’ın dışında, İran ambargolarını delmekten suçlanan Mahmoud Reza Banki gibi farklı sanıkları temsil ettiği hukuk bürosundaki özgeçmişinden görülüyor. Bütün bunların yanında ise Chung’un bir başka dikkat çeken özelliği ise Uluslararası Ceza Mahkemesinde ''Lordların Direniş Ordusu'' isimli Hristiyan radikal grubun lideri Joseph Kony’ye karşı yürütülen soruşturmayı yönetmiş olması. Sudan ve Kongo Cumhuriyeti hakkında soruşturmaları yine Uluslararası Ceza Mahkemesinde (UCM) o yaptı. Chung’ı tanıyanlar onun UCM’nin kuruluşu ve çalışmaları hakkında önemli raporlar yazdığını, kritik roller aldığını hatırlatıyorlar. Chung, adeta UCM’nin bir aktivist hukukçusu olarak tanınıyor.

4) Edward Casey O’Callaghan

5 Temmuz Salı günü ise Reza Zarrab’ın avukat kadrosunu güçlendirmeye devam ettiği görüldü. Zarrab’ın yeni ekibinde yerel bir avukat olarak görülen Edward Casey O’Callaghan’ın eklendiği öğrenildi. O’Callaghan hakkındaki sorulara karşı New York adliye çevreleri avukatın daha önceki herhangi bir özel davası ile hatırlanmadığı cevabıyla döndüler. O'Callaghan New York'da 'partner' olarak Clifford Chance isimli büyük bir avukatlık bürosunda çalışıyor. O'Callaghan'ın websayfasındaki özgeçmişinden kendisinin de finansal yolsuzluk davalarına baktığı görülüyor.

5) George Kleinfeld  

Bir başka ve son avukat ise yine Clifford Chance isimli avukatlık bürosundan George Kleinfeld. Kleinfeld’in ABD ekonomik ambargoları, yabancı ülkelerdek yolsuzluk suçlamaları ve ABD ticaret ve yatırımları hukukunda uzman olduğu yine şirketindeki özgeçmişinde görülüyor.  Kleinfeld Washington, DC'deki ofiste çalışıyor görünüyor.

Clifford Chance Hukuk Bürosu  

Zarrab, Miami'ye indiğinde Baker McKenzie isimli devasa bir hukuk bürosu ile anlaşmıştı. McKenzie, ABD'nin ve dünyanın en büyük ve iyi hukuk bürolarından biri idi. New York'a geçtiğinde ise Zarrab, bir 'celebrity' olarak bilinen Ben Brafman ile anlaştı. Kefalet talebinde başarısız kalan Brafman'a yeni eklemelerin bir başka hukuk bürosu olan Clifford Chance'den yapıldığı anlaşılıyor.  

Yeni avukatlar ne anlama geliyor?  

Reza Zarrab’ın son iki hafta içinde 5 yeni avukat eklemesinin nedeni olarak Zarrab’ın kendi durumunun vehametini geç anlamış olması olduğu sanılıyor. Avukatı Benjamin Brafman’ın 60 milyon dolarlık yıllık kontratına rağmen kendi bürosunda sadece altı avukatı çalıştırdığı, kefalet konusunda kendisine fazlaca güvenmesinin hatasını yaşadığı tahminleri yapılıyor. Brafman'ın kefalet talebinde ek olarak Zarrab'ın kefaletle serbest bırakılması için gösterdiği bütün gazeteciler kendilerinin yazılarının Zarrab'ın savunmasında yer almasına karşı çıkmışlar, bu da yapılan amatörlüğün bir işareti olarak görülmüştü.   Online araştırmalarında Brafman’ın avukat bürosunun yapısı hakkında da bilgiye ulaşmanın zor olduğu görülüyor. Örneğin Wikipedia'da kendi özgeçmişini anlattığı ilk linkin dahi çalışmadığı görülüyor.  

Zarrab geç mi uyandı?  

Brafman bir taraftan kefalet talebini kabul ettireceğini düşünürken diğer taraftan da Zarrab’ın içinde olduğu çarkın büyüklüğünü anlamaması, muhtemelen Zarrab’ın da tüm açıklığı ile kendi yaptıklarını anlatmamasının da bu durumda etkili olduğu sanılıyor. Zarrab'ın savunma-sanık mahremiyeti nedeniyle durumunu açıkça anlatması mümkün oysa.   Zarrab-Brafman Arasındaki

Soğukluk Görüntüsü  

Nitekim 20 Haziran tarihli son duruşmada Zarrab’ın duruşma sırasında Brafman ile önceki duruşmaya göre arasındaki mesafe gözden kaçmamıştı. 2 Haziran’da Zarrab’ın sırtını birkaç kez sıvazlayan Brafman’ın yerini 20 Haziran’da müvekkiline çok da yaklaşmayan bir avukat almıştı.   

Zarrab, 20 Haziran duruşmasının bitmesiyle birlikte odada bulunan tercümanın iyi günler demeye çalışmasına da bakmadan canı sıkkın şekilde mahkeme odasından çıktığı görülmüştü.  

16 Haziran’da Mahkeme başkanı Hakim Richard M. Berman’ın kefalet talebini sert bir açıklama ise reddetmesi nihayet Brafman’ın aklını başını getirmiş olmalıydı. Ne olursa olsun Zarrab için artık geçti.  

Şu an için Zarrab’ın Başsavcılık ile pazarlıkta şimdiye kadar yaptığı amatörlükleri tekrar etmeme gayretinde olduğu görülüyor. Zarrab'ın New York’a geldiği gibi yapması gerekenleri henüz yapmaya başladığı, konularının en iyi ve uzman avukatlarını yeni keşfetmeye başladığı görülüyor.   

Bu noktada Zarrab’a ABD’de yardım edenlerin de onu yanlış yönlendirdikleri tahmini yapılabilir. Brafman’ın kendine fazla güvenmesi ile ona rehberlik eden Türk makamları ve refaketçilerinin de bu durumda rolü aranabilir.  Zarrab’ın New York mahkemelerine ABD’deki bazı Türk devlet yetkililerinin katıldığı da biliniyor.   

Bu yeni avukatlara başka kimlerin katılacağı, veya katılıp, katılmayacağı görülecek.   

Şimdilik görünen, Zarrab'ın savunmasına kattığı yeni aktörlerin zamanlamasının geç olduğu ama Başsavcılıkla bir pazarlık için gerekli olan transferler olduğu yönünde.

 

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.