Kayıp Türklerin Gizemi Ortaya Çıktı

Kayıp Türklerin Gizemi Ortaya Çıktı

Kayıp Türkler olarak gündeme gelen ve Moğolistan’ın kuzey sınırındaki Sayan Dağları yamaçlarında yaşayan, Türkçe konuşan ‘dukha’ Türkleri 10 bin yıl öncesindeki gibi yaşıyorlar.

A+A-

Kayıp Türkler olarak gündeme gelen ve Moğolistan’ın kuzey sınırındaki Sayan Dağları yamaçlarında yaşayan, Türkçe konuşan ‘dukha’ Türkleri 10 bin yıl öncesindeki gibi yaşıyorlar.

Dukha Türklerinin aralarında eşitlikçi ilişkiler var. Suç işlenmiyorlar. Kadın erkekten ya da erkek kadından üstün değil. Ren geyikleriyle birlikte onların vahşi göç yollarında onlarla birlikte dolaşıyorlar.

Ren geyiklerinin sütü ve peyniriyle, topladıkları yaban yemişleriyle beslenen bu topluluğun Türk dilini konuşması dikkat çekiyor.

Safevilerin, Akkoyunluları yıkmasından ve Osmanlıların Doğu Anadolu’yu ele geçirmelerinin ardından Duharlu oymağı, kendi topraklarında, Osmanlı Tımar sistemi içinde yaşamını sürdürmüştür. Bazı kaynaklar Duharluların bilinen en eski bölgelerinin Toharistan olduğunu belirtmektedir.

Göktürk Hakanlığı döneminde bu bölgeye, bugün ki Moğolistan topraklarından Türklerin geldiği de bilinmektedir. İsim benzerliği ve bunlar göz önüne alındığında, Erzurum Duharluları ile Moğolistan’da bulunan Duhalar arasında bir bağlantı olduğu söylenebilir.

Tabi ki bunu kesin bir şekilde ifade edebilmek için, daha net bilgilerin ortaya çıkarılması lazım.

kayip-turkler-dukha-kayip-turkler-1331789kayip-turkler-dukha-kayip-turkler-1331806

kayip-turkler-dukha-kayip-turkler-1331805

kayip-turkler-dukha-kayip-turkler-1331786

kayip-turkler-dukha-kayip-turkler-1331798

kayip-turkler-dukha-kayip-turkler-1331809

kayip-turkler-dukha-kayip-turkler-1331790

kayip-turkler-dukha-kayip-turkler-1331803

kayip-turkler-dukha-kayip-turkler-1331791

kayip-turkler-dukha-kayip-turkler-1331795

ATLAS DERGISI YAYIN YONETMENI OZCAN YUKSEK VE FOTOGRAFCI SELCEN KUCUKUSTEL, MOGALISTAN'IN KUZEY SINIRINDAKI SAYAN DAGLARI YAMACLARINDA YASAYAN VE TURKCE KONUSAN 'DUKHA' ADLI TOPLULUKLA 2 AY GECIRDILER. MOGALISTAN7A TUVA'DAN GELEN, AVLARINI PAYLASAN, ORMANLARDAN YEMIS TOPLAYAN, DOGAYLA UYUMLU ORTAKLASMACI BIR TOPLUM OLAN DUKHALAR, SAYAN DAGLARINDA YASAYAN VE NESLI HIZLA TUKENEN REN GEYIKLERIYLE GOCEBE YASIYORLAR. (ISTANBUL-DHA)

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.