KHK ile Kredi Düzenlemesi

KHK ile Kredi Düzenlemesi

Bankaların, ek kredi ve taksitlendirme gibi işlemlerle kredileri yeniden yapılandırmalarına ilişkin işlemleri yeni kanun hükmünde kararname (KHK) ile zimmet suçu olmaktan çıkarıldı.

A+A-

Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanan “687 sayılı OHAL kapsamında bazı düzenlemeler yapılmasına dair KHK”nın dördüncü maddesinde, “Bankacılık mevzuatı ile bankacılık usul ve prensiplerine uygun kredi kullandırma, bu kredileri temdit etme veya ek kredi kullandırma, taksitlendirme, teminata bağlama yahut sair yöntemlerle yeniden yapılandırma işlemleri zimmet suçunu oluşturmaz” denildi.

RAHAT KREDİ VERMENİN ÖNÜ AÇILIYOR

Uzmanlara göre düzenlemeyle artık banka yöneticileri daha rahat bir şekilde kredi verebilecek. Çünkü kredilerde imzaları bulunan yöneticiler kredilerin geri dönüşünde sıkıntılar yaşanması veya yapılandırmada yönetmelik dışı durumlar tespit edildiğinde ‘zimmet suçu’ ile yargılanabiliyorlardı. Banka yöneticileri artık verdikleri ve yapılandırdıkları kredilere ilişkin zimmet suçuyla yargılanmayacak. Bu düzenleme bankaların daha rahat kredi vermelerinin önünü açıyor.

Uzmanlara göre yeni düzenleme sicil affı düzenlemesinin iyi işleyebilmesine yarayacak. Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu sicil affı düzenlemesinin yasada açık olmadığını yapılandırma veya borç ödeme durumlarında inisiyatifin bankaların elinde olduğunu belirterek, “Sicil affı yasası şu haliyle tavsiye niteliğinde bir metin. Bankalar isterse borcunu yapılandırmayabiliyor. Yasa bankayı bundan zorunlu tutmuyor. Fakat zimmet suçunun ortadan kalkması ile yeni kredi verilmesi veya yapılandırılması durumunda banka yöneticilerinin yasal zorunluluğu ortadan kalkıyor” açıklamasında bulundu. Aynı zamanda banka yöneticileri uygun gördükleri müşterilere yüksek miktarda kredi verirken de yasal sorumluluk altına giriyorlardı. Zimmet suçunun ortadan kalkmasıyla yasal sorumluluk da bitiyor.

 

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.