Kırımoğlu,O Kartın Sırrını Açıkladı...

Kırımoğlu,O Kartın Sırrını Açıkladı...

Kırımoğlu, yıllar önce kendisine Saharov’un gönderdiği kartpostalın hikayesini de paylaştı

A+A-

QHA’nın haberine göre; konuyla ilgili bir açıklamada bulunan Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Omsk hapishanesinde ceza çekerken ilan ettiği açlık grevinin 303 gün devam ettiğini söyledi. Cezaevi görevlileri, mahkûmların hayatta kalabilmesi için onlara zorla yemek yediriyorlardı. Annesi ve ağabeyinin gösterdiği hiçbir sebep Kırımoğlu’nu açlık grevine son vermesi için ikna edemedi.

 

Ancak insan hakları savunucusu Andrey Saharov’un açlık grevine son vermesi için kendisini ikna edebildiğini anlatan Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, “Görüşmelerden birinde ağabeyim, camdan bir kartpostal gösterdi. Kartta, “Mustafa, serbest bırakılman için elimden geleni yaptım. Şimdi ise lütfen, açlık grevine son ver, çünkü senin ölümün düşmanlarımızı sevindirecek” diye yazılmıştı. Bu Andrey Saharov’dan gelen bir mesajdı” diye aktardı.

 

Bu yıl Kırım Tatar halkının milli lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Kırım Tatar halkının sürgün yerlerinden anavatanı Kırım’a dönüş mücadelesinde büyük rol oynayan Kırım Tatarlarının büyük dostu, dünyaca ünlü bilim adamı, insan hakları savunucusu Andrey Saharov'un adını taşıyan ve 1988'de Avrupa Parlamentosu tarafından hayatını insan hakları ve özgürlüklerini savunmaya adayan kişilere verilmek için kurulan Saharov Ödülü’ne aday gösterilmişti.

 

Saharov Ödülü için Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’nun adaylığı Avrupa Parlamentosu’nda en büyük parti grubu olan Avrupa Halk Partisi tarafından desteklendi, bunun dışında Avrupa Muhafazakarlar ve Reformcular partisinden milletvekilleri de Kırımoğlu’na destek gösterdi.

 

Saharov Ödülü Ezidi kadınlar Nadia Murad Basee ve Lamiya Aji Bashar'a verildi. Irak'ta Sincar'a bağlı Koço köyünde yaşayan Ezidi kadınlar, bölgeyi ele geçiren DAEŞ tarafından 2014 yılında kaçırılıp, cinsel şiddete maruz kalan binlerce kadından sadece ikisiydi. Örgütün elinden kurtulmayı başaran aktivistler Ezidi katliamının tanınması için mücadele veriyor.

 

Avrupa Parlamentosu milletvekili Sandra Kalniete, Kırım Tatar halkının milli lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’na Saharov Ödülü’nün “Rusya’yı kızdırmamak” için verilmediği fikrini paylaştı.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.