Kurban etiyle bu hataları sakın yapmayın!

Kurban etiyle bu hataları sakın yapmayın!

İstanbul Halk Sağlığı Müdürlüğü, vatandaşları Kurban Bayramında çiğ ve az pişmiş et konusunda uyardı.

A+A-

İstanbul Halk Sağlığı Müdürlüğü, vatandaşları Kurban Bayramı'nda etleri çiğ veya az pişmiş olarak tüketmemeleri konusunda uyardı.

Kurban etiyle bu hataları sakın yapmayın! 2

İstanbul Halk Sağlığı Müdürlüğü Basın ve Halkla İlişkiler Biriminden yapılan açıklamada, Kurban Bayramı'nda şekerli besin tüketiminin yanı sıra et tüketiminin de arttığı aktarıldı.

Kurban etiyle bu hataları sakın yapmayın! 3

Özellikle şişmanlık, yüksek tansiyon, mide ve şeker hastalığı gibi rahatsızlığı bulunan kişilerin beslenmelerine dikkat etmeleri gerektiği ifade edilen açıklamada, etin sindirimi zor olan besin olduğu kaydedildi.

Kurban etiyle bu hataları sakın yapmayın! 4

Yeni kesilen hayvanların etlerindeki sertliğin, hem pişirmede hem de sindirimde zorluğa yol açtığı, bu nedenle özellikle mide-bağırsak hastalığı olan kişilerin kurban etini hemen tüketmemeleri uyarısında bulunulan açıklamada,

Kurban etiyle bu hataları sakın yapmayın! 5

Etlerin buzdolabında birkaç gün bekletildikten sonra haşlama veya ızgara yöntemiyle pişirilerek tüketilmesi gerektiği belirtildi.

Kurban etiyle bu hataları sakın yapmayın! 6

'Şeker ve yüksek tansiyon hastaları kısıtlı miktarda et tüketmeli

Kurban etiyle bu hataları sakın yapmayın! 7

Etlerin yağda kızartılmasından uzak durulması gerektiği vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi: "Yağlı etlerin doymuş yağ ve kolesterol içeriği daha yüksek olduğu için kalp-damar hastalığı, diyabet (şeker hastalığı) ve yüksek tansiyonu olan kişiler, Bayramda yağsız veya az yağlı etleri tercih etmeli, kısıtlı miktarlarda tüketmeli ve aşırıya kaçmamalıdır.

Kurban etiyle bu hataları sakın yapmayın! 8

Et tüketiminin yanı sıra bayram ziyaretinde yeterli ve dengeli beslenme kurallarına uyulmalı, Besin çeşitliliği sağlanmalı, tatlı tüketiminde şerbetli tatlılar yerine sütlü ve meyveli tatlılar tercih edilmelidir.

Kurban etiyle bu hataları sakın yapmayın! 9

Az ve sık beslenmeli, ara öğün yapmaya dikkat edilmelidir.

Kurban etiyle bu hataları sakın yapmayın! 10

Öğünlerde et tüketiliyorsa yanına mutlaka C vitamininden zengin salataya da yer verilerek demir emilimi desteklenmelidir.

Kurban etiyle bu hataları sakın yapmayın! 11

Günlük 10-12 bardak su tüketimine dikkat edilmeli, fiziksel aktivite ihmal edilmemelidir."

Kurban etiyle bu hataları sakın yapmayın! 12

Kurban etlerinin birer yemeklik olacak şekilde küçük parçalara ayrılarak buzdolabı poşetinde derin dondurucuda saklanması gerektiği kaydedilen açıklamada,

Kurban etiyle bu hataları sakın yapmayın! 13

Bu şekilde hazırlanan etlerin buzlukta eksi 2 derecede birkaç hafta, eksi 18 derece derin dondurucuda ise daha uzun süreyle saklanabileceği belirtildi.

Kurban etiyle bu hataları sakın yapmayın! 14

Türk Ebeler Derneği Başkanı Nazan Karahan, hamileleri Kurban Bayramı'nda et tüketimine dikkat etmeleri konusunda uyardı. Karahan, yaptığı açıklamada, kırmızı et tüketiminin, gebelik döneminde bebeğin büyümesinde ve organlarının gelişmesinde önemli olduğunu söyledi.

Kurban etiyle bu hataları sakın yapmayın! 15

Gebelik döneminde etin önemli protein kaynağı olduğunu ifade eden Karahan, ''Bu dönemde et çok önemlidir. Etten maksimum faydayı alabilmek için de mümkünse C vitaminiyle tüketmek gerekiyor. Yanında, bol yeşil yapraklı salata ve portakal suyu tüketmek son derece önemlidir.'' diye konuştu.

 

Kurban etiyle bu hataları sakın yapmayın! 16

Karahan, gebelik döneminde çiğ et tüketmenin zararlı olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti: ''Gebelik döneminde çiğ etten oluşan her şeyden uzak durulmalıdır. Et, en az 24 saat dinlenmiş şekilde yenilmesi lazım. Et çok piştiğinde içerisindeki bazı faydalı şeyleri kaybetmiş oluyor. Ama az da pişmiş olmaması lazım. Bu sefer etin içindeki bazı mikroplar çok rahatlıkla kadını hastalandırabilir. Hatta bebeği çok olumsuz etkiler. " dedi.

Kurban etiyle bu hataları sakın yapmayın! 17

Gebelikte mideyle ilgili sorunlar çok oluyor. Dinlenmemiş bir et mide sıkıntılarını daha da arttırabilir. Yani et kesildikten sonra iyi pişirilmiş ve dinlenmiş olacak.

Kurban etiyle bu hataları sakın yapmayın! 18

Ama biz Kurban Bayramı'nda et tüketimini abartabiliriz. Abartmadan kararı kadar yemek işin doğrusudur.

Kurban etiyle bu hataları sakın yapmayın! 19

Bayramda, hamilelerin günde iki porsiyondan fazla et yememeleri gerekmektedir.

Kurban etiyle bu hataları sakın yapmayın! 20

Hamilelerin fazla et tüketmesi halinde hazım problemi yaşayabileceğini kaydeden Karahan, bunun hamilelik sürecine zarar vermeyeceğini belirtti.

Kurban etiyle bu hataları sakın yapmayın! 21

 

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.