Dursun BERKOK

Dursun BERKOK

Yazarın Tüm Yazıları >

Bahçeli Ve Başkanlık Sistemi!

A+A-

Bahçeli Ve Başkanlık Sistemi!

MHP Lideri Devlet Bahçeli 11.10.2016 günkü grup toplantısında yaptığı konuşmada; “Ya Erdoğan Anayasa’nın öngördüğü Cumhurbaşkanlığı yetkilerine çekilsin, ya da getirin Başkanlık sistemini Meclis’e oylayalım” çağrısını yapmıştı.

 

12.10.2016 günü AKP Lideri ve Başbakan Binali Yıldırım; “Bahçeli’nin çağrısını kabul ediyoruz”, “Anayasa değişiklik önerisini Meclis’e getireceğiz” dedi.

 

Böylece, MHP Genel Başkanı Bahçeli, epeyce zamandır gündemden düşmüş Anayasa değişikliği konusunu tekrar gündeme sokmuş oldu! Bahçeli'nin bu tavrı, Anayasa değişikliği konusu, her halükarda, her sonuçta Tayyip Erdoğan'ın işine yarayacaktır. Cumhurbaşkanı Erdoğan şu anda olmayan yetkileri kullanarak Anayasa suçu işlemektedir. Eğer Anayasa değiştirilir, "Başkanlık" sistemi kabul edilirse, Erdoğan, her hareketini, her yetki gaspı eylemini meşrulaştırmış olacak ve o kabulü geriye doğru da işletecek, yargılanmaktan kurtulacaktır. Eğer referandum kabul edilmezse, Erdoğan, bugün yaptığı gibi olmayan yetkileri kullanmaya devam edecektir.

 

Bahçeli Grup'ta yaptığı konuşmada rahmetli Alpaslan Türkeş'in önerdiği "Başkanlık" sistemi ve o önerisinden daha sonra vazgeçmiş olduğu vurgusunu yaptı. Bence Rahmetli Alpaslan Türkeş'in önerisi, MHP iktidara geldiğinde uygulayacağı doktrinin, etkili, hızlı organize olabilmesi ile alakalı bir öneriydi. Türk Dünyasıyla ilişkilerin tek elden yürütülmesini de hesaba katan bir düşünceydi. Herhangi bir iktidarın kullanabileceği bir sistem olarak düşünülmemişti. Özellikle ANAP, AKP tipi bir parti için asla! Zaten daha sonra yapılan "parlamenter sistem" teklifi de, o "Başkanlık" önerisinden MHP'nin iktidara gelinceye kadar vazgeçtiği anlamını yüklendiği anlaşılmalıdır. Peki, durup dururken MHP Lideri Devlet Bahçeli bu öneriyi neden yapmıştır! Türkiye’nin başında yeterince bela varken, bir tartışma ortamına girilmesi Bahçeli’nin tercihi midir! Değil! Bu teklifi, Ülkücü camiada Bahçeli karşıtları hemen, ‘Yine AKP’ye, Erdoğan’a destek veriyor.’, şeklinde yorumlayacaklardır. MHP’nin Liderliğini üstlenmiş bir şahsiyetin, AKP’ye, hele hele Erdoğan’a böyle aleni destek çıkması, aklın havsalanın alamayacağı bir gelişme olurdu. Bahçeli, “Başkanlık Sistemi” karşıtlarının, tek blok olarak Erdoğan’ın karşısına çıkacaklarını ve referandum sonucu ‘hayır!’ çıkarsa Erdoğan ve AKP’nin ilk defa seçim mağlubiyeti almış olacaklarını öngörüyor. Erdoğan’ın da mağlup bir lider olarak sarayın dışındaki etki alanının daralacağını zannediyor olmalı!

 

Eğer anayasa değişikliği AKP ve Erdoğan’ın istediği gibi sonuçlanırsa; Hem Devlet Bahçeli, hem de MHP hiç olmadığı kadar büyük yara alır. MHP Lideri’nin attığı taş ürküttüğü kurbağaya değecek mi, göreceğiz!

 

 

Dursun Berkok 12.10.2016

Bu yazı toplam 1893 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.