Müjde! Milyonlarca Kişinin Borçları Siliniyor

Müjde! Milyonlarca Kişinin Borçları Siliniyor

Milyonların beklediği düzenleme, yasalaşma yolunda. Bugün Meclis Genel Kurulu'nda ele alınması

A+A-

Çalışanların, borçlu Bağ- Kur'luların hızla yasalaşmasını istediği düzenleme, Meclis Genel Kurulu'na geliyor. İş sağlığı ve güvenliği ile ilgili önemli düzenlemeler içeren tasarı, prim borcu olan 1.3 milyon Bağ-Kur'luya borç dondurma imkanı da getiriyor. Yapılandırmadan yararlanmak için başvurmayan Bağ-Kur'lulara hem borcun silinip hizmetin askıya alınması hem de bu şekilde sağlıktan yararlanma yolu açılıyor. İşçilere 5 gün babalık izni verilirken, 3 çocuğu olan asgari ücretliden vergi alınmayacak. İşte bazı düzenlemeler: 


Asgari geçim indirimi, yüzde 5 olan üçüncü çocuk için yüzde 10'a çıkarılacak, sonrakiler için yüzde 5 olarak uygulanacak. Böylece, evli, eşi çalışmayan ve 3 çocuklu bir çalışan, asgari ücret üzerinden gelir vergisi oranında asgari geçim indiriminden yararlanabilecek. 


BÜYÜK KOLAYLIK 


İşçiye evlenmesi, evlat edinmesi ya da ana veya babasının, eşinin, kardeşinin, çocuğunun ölümü halinde 3 gün, eşinin doğum yapması halinde 5 gün ücretli izin verilecek. 


İşçiler, en az yüzde 70 oranında engelli veya süreğen hastalığı olan çocuğunun tedavisinde, hastalık raporuyla ve çalışan ebeveynden sadece biri tarafından kullanılması kaydıyla, bir yıl içinde toptan veya bölümler halinde 10 güne kadar ücretli izin alabilecek. 


Kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlarla, tarımda kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlardan, kuruma kayıt ve tescilleri yapıldığı halde, bu düzenlemenin yayımlandığı ayın sonu itibarıyla 12 ay ve daha fazla süreye ilişkin prim borcu bulunanların, bu prim borçlarını 3 ay içinde ödememeleri veya yapılandırmamaları halinde; prim ödemesi bulunan sigortalıların daha önce ödedikleri primlerin tam olarak karşıladığı ayın sonu itibarıyla, prim ödemesi bulunmayan sigortalıların ise tescil tarihi itibarıyla sigortalılığı durdurulacak. Durdurulan süreler sigortalılık süresi olarak değerlendirilmeyecek. Sigortalılıkları durdurulanlardan, ilgili kanun uyarınca çalışmaya devam edenlerinsigortalılıkları yeniden başlatılacak. Daha sonra sigortalı ya da hak sahipleri tarafından talep edilmesi halinde, durdurulan sigortalılık sürelerinin tamamı ihya edilecek. 


HAPİS CEZASI 


İşyerinde durdurulan işlerde izinsiz çalışma yaptıran işverene 3 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası verilecek. n Ölümlü kazası olan madenlerin sahipleri kamu ihalelerine giremeyecek.


PRİM BORÇLUSUNA 6 AY SÜRE


Genel Sağlık Sigortası (GSS) prim borcu olanlar dikkat! Bakanlar Kurulu, GSS borçlularına torba yasa ile getirilen imkandan yararlanmak için tanınan başvuru sürelerini 6 ay uzattı. Karar, Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre; gelir testine girmediği için borç yüküyle karşılaşanların dün sona erecek gelir testine başvuru süresi 30 Eylül'e kadar uzatıldı. GSS prim borcunu yapılandırmak için son başvuru süresi 2 Kasım'a, ilk taksit ve peşin ödeme süresi de 30 Kasım 2015'e kadar uzatıldı. 


MADENCİYE 7.5 SAAT


Tehlikeli ve çok tehlikeli işlerden olup, standardı yayımlanan ve tebliğlerde belirtilen mesleklerde, tebliğin yayım tarihinden itibaren 12 ay sonra tasarıdaki esaslara göremesleki yeterlilik belgesine sahip olmayan kişiler çalıştırılamayacak. 


Çalışma süresinden sayılan haller dahil, yer altında çalışan maden işçilerinin günlük çalışma süresi en çok 7.5 saat, haftalık çalışma süresi ise en çok 37.5 saat olacak. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.