O Şimdi Şifalı Hayatın Peşinde!

O Şimdi Şifalı Hayatın Peşinde!

Gazeteciden çifte kariyer O şimdi şifalı hayatın peşinde

A+A-

Denizlili gazeteci Hasan Durna, mesleğinin 15. yılında doğanın özüne kariyer yolculuğuna çıkarak, 20 dönüm arazide “İyi Tarım” uygulaması başlattı

“Özlediğiniz Doğallık” sloganıyla tescillettiği adaçayı, kekik, ıhlamur, nane, lavanta gibi aromatik doğal ürünleri, “Tea Home” markasıyla pazarlıyor

Denizlili gazeteci Hasan Durna, hayatın tümünün tek düze yaşamanın sıkıcılığından kurtulup mesleğinin 15. yılında doğanın kucağına kariyer yolculuğuna çıktı. Çal ilçesindeki aileden miras kalan 20 dönümlük arazide “İyi Tarım” uygulaması başlatan Durna, ilk ürünlerini alırken hem yöredeki çiftçiler için öncü ve örnek oldu. Adaçayı, lavanta, kekik, ıhlamur gibi doğal ve aromatik bitkileri özenle yetiştiren gazeteci Hasan Durna, “Doğal ve aromatik bitkiler dünyanın bilinen en eski tarihinden bu yana şifa kaynağı olmuştur. Hele nüfusun arttığı, hayatın hızla akışı içinde insanın özü, doğayla buluşmayı arzuluyor. Önce ben kendi hayatımda bunu başardım. Şimdi insanımıza sağlıklı tabbi bitki çayları içirebilmek için, ‘Hayat seninle başlar’ parolasıyla ‘Senin’ markasını tescillettik. Ayrıca ürünlerimizi Tea Home markasıyla yurdumuzun her köşesine ulaştırmaya başladık. Nihai hedefimiz bu ürünlerimizi dünyanın her köşesine ulaştırmak” dedi.

Önce bilgi

Çal’daki 20 dönümlük arazinin 10 dönümünü adaçayı, 10 dönümünü lavanta etrafına da 70 adet ıhlamur fidanı diken Durna, bu girişimiyle yöredeki çiftçilere de öncü ve örnek oldu. Gazeteci Hasan Durna’nın hikayesi, bir haberle başladı. Tıbbı aromatik bitkilerle ilgili haber yaparken ilgi duyduğu bu alanda araştırmalar yapan Durna çabalarını şöyle anlattı: “Isparta’dan Balıkesir’e kadar her bölgeye gittim. Bu bitkilerin nasıl yetiştirildiğine dair tarlalarda inceleme yaptım, üreticilerle konuştum. Önce teknik ve pratik bilgiler edindim. Sonra uygulama için rahmetli kayınpederimden kalan Çal’daki arazi üzerinde İyi Tarım uygulaması başlattım. İlk yıl adaçayı hasadı yaptım. Ancak bir sorun vardı. Gazeteciliğim mesleğim süresince çiftçilerin hep aracıların kazandığı yakınmasını da dikkate aldım. Tüccar ve toptancının yorulmadan kazandığı bir sistemde ürünleri kendim işlemek üzere bir tesis kurdum. Organik tarım uygulamasının da tescilini alıp adaçayları el değmeden hazırladık.”


 

Farklı olmak için

Özellikle kış aylarında fazlaca tüketilen tıbbi aromatik bitkilerin pazarlamasına da önem verdiklerini anlatan Durna, ürünlerin sağlıklı olarak tüketiciye ulaşması için nemden koruyan özel torbalar içinde yerleştirdiklerini kaydetti. Durna, “Annem kışlık yiyecekleri korumak için özel kese dikerdi. Bundan esinlenerek ben de ürünlerimizi ilk kez özel keselere yerleştirdik. Hem güvenilir ürün olduğunu gösteriyoruz hem de olumsuz dış etkilerden koruyoruz. Şimdiden ürünlerimiz büyük ilgi gördü. Ürünlerimizin doğal görüntüsünü korumak için keselerin ağzını keten iple bağlıyoruz ve iki boncukla albenisini artırıyoruz. Gönderdiğimiz numunelerden memnun kalan son satıcılardan yeni siparişler almaya başladık. Hedefimiz yurtdışı pazarlarına açılmak.”

KUTU… KUTU…

“DENİZLİ, TIBBİ VE AROMATİK

BİTKİLERİN BAŞKENTİ OLACAK”

Tıbbi aromatik bitkileri Çal, Çivril ve Baklan Bölgesi’nde ilk diken çiftçi olarak kayda geçen gazeteci Hasan Durna, kentin tanıtımına da önem verdiğini söyledi. Durna şunları kaydetti: “Bu girişimim yöredeki çiftçiler tarafından başta yadırgandı. Çünkü geleneksel tarımın hakim olduğu bölgede bu tür bitkiler yetiştirilmiyordu. Bazı çiftçiler, ‘Bu iş olmaz’ diyordu. Şimdi taktirlerini dile getiriyor. Ben de bundan gurur duydum. Ürünümüzü keseye koyup böyle satmaya başlayınca da sanırım benden sonra o bölgede adaçayı ve lavanta dikmeyi düşünen çiftçi sayısı artacak. Bu gidişle Denizli, tıbbi ve aromatik bitkilerin başkenti olacak.”

 

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.