Şahin Tin : Fesih Yetkisi Kalkıyor

Şahin Tin : Fesih Yetkisi Kalkıyor

AK Parti Denizli Milletvekili Şahin Tin, Tavas, Beyağaç ve Kale ilçelerinde vatandaşlarla buluşmasında, yeni sistemle ‘Cumhurbaşkanının meclisi fesih yetkisi kalkıyor’ dedi. Şahin Tin; “Meclis ve hükümet arasında doğacak olan krizleri milletin hakemliği ç

A+A-

AK Parti Denizli Milletvekili Şahin Tin, Anayasa değişikliğinde yer alan maddeleri Tavas, Beyağaç ve Kale ilçelerinde vatandaşlara anlattı. Milletvekili Şahin Tin, Tavas ilçe merkezindeki esnafları ziyaretinin ardından, Beyağaç ilçe merkezi ile Yeniçeşme, Geriçam, Eşenler ile Uzunoluk ve Kale ilçesinde Adamharmanı ve Kırköy mahallelerinde vatandaşlara seslendi. Milletvekili Şahin Tin, halk oylamasına sunulan yeni sistemin ‘evet’ oylarıyla kabulünün ardından kuvvetlerin birbirinden net bir şekilde ayrılacağını söyledi. Milletvekili Şahin Tin; “Yeni sistemin kabulüyle eskiden olduğu gibi hükümet Meclis’in içinden çıkmayacak, milletin seçtiği Cumhurbaşkanı tarafından kurulacaktır. Meclis’in de Cumhurbaşkanının da süresi 5 yılla sınırlı olacak. Bu süre içinde Meclis ve hükümet arasında bir uyumsuzluk yaşanması halinde ve bu uyumsuzluk, millete hizmet etmeyi engelleyecek düzeye ulaştığında çözüm için sisteme emniyet olarak konulan Milletin Hakemliğine başvurulacak ve seçimlerin karşılıklı yetki ile birlikte yenilenmesi yoluna gidilecektir” dedi.

 

UZLAŞMAYI MİLLET SAĞLAYACAK

 

Milletvekili Şahin Tin, 16 Nisan’da oylanacak olan anayasa değişikliğinin herhangi bir maddesinde fesih veya Cumhurbaşkanının meclisi feshi gibi bir hususun söz konusu olmadığını belirtti. Şahin Tin; “Hükümet ve Meclis arasında yaşanan uyumsuzluk ve krizden kaynaklı sıkıntılı süreçlerde tek taraflı bir fesih söz konusu değildir. Sadece karşılıklı seçim yenileme vardır. Siyasi krizler yaşanması halinde yeni sisteme göre çözümün adresi millet hakemliği olacaktır. Cumhurbaşkanı kendi görevini sonlandırmak üzere seçimlerin birlikte yapılmasına karar verebilir. Yine Meclis, yürütmede bir aksaklık olması halinde beşte üç çoğunlukla seçimleri birlikte yenileme kararı alabilir. Yeni sistem eskiden olduğu gibi fesih yetkisi barındırmayacak. Oysa Anayasanın 116’ncı maddesine göre mevcut sistemde Cumhurbaşkanının Meclis’i feshetme yetkisi vardır. 16 Nisan’da anayasa değişikliğinin ‘evet’ oylarıyla kabul edilmesiyle birlikte artık milletin seçtiği meclis ve cumhurbaşkanlığı makamı sadece milletin iradesiyle kendisine yön tayin edecektir. Uzlaşmayı millet sağlayacaktır” dedi.

 

Milletvekili Şahin Tin’e Tavas ziyaretinde Tavas Belediye Başkanı Turhan Veli Akyol ve İlçe Başkanı Hüseyin İmamlık eşlik ederken, Beyağaç ziyaretinde Beyağaç Belediye Başkanı Mustafa Akçay ve İlçe Başkanı Durali Süpçin eşlik etti. Kale ziyaretinde ise Kale Belediye Başkanı Erkan Hayla ve İlçe Başkanı Yılmaz Baylavlı ziyaretlerde eşlik etti.

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.