Saka: ''Depreme karşı her zaman hazırlıklı olunmalı''

Saka: ''Depreme karşı her zaman hazırlıklı olunmalı''

TMMOB Jeofizik Mühendisleri Odası Denizli Şubesi Yönetim Kurulu başkanı Süleyman Saka, 1-7 Mart Deprem Haftası nedeniyle bir açıklama yaptı.

A+A-

“Ülkemiz dünyanın en önemli deprem bölgelerinden birinde bulunmakta olup, can ve mal kayıplarına yol açan afetlerle sık sık karşılaşılmaktadır” diyen Başkan Saka, “Depreme karşı hazırlıklı olunması, deprem tehlikesi ve deprem konusunun kamuoyu gündeminde kalması amacıyla ülkemizde her yıl 1-7 Mart tarihleri arasındaki hafta deprem haftası olarak kabul edilmiştir.

Deprem Bölge Haritasına göre Ülkemizin % 92'sinin Deprem Bölgeleri içinde olduğu, nüfusumuzun % 95'sinin Deprem tehlikesi altında yaşadığı ve ayrıca büyük sanayi kuruluşları merkezlerinin% 98'si ve barajların % 93'ünün deprem bölgesinde olduğu bilinmektedir. Ülkemizin deprem gerçeği göz önüne alındığında yapı üretim kalitesinde yüksek bir standartı sağlamak için, denetim mekanizmalarını etkili bir şekilde işletmek gerekir. Bu sebeple başta devlet olmak üzere, yerel yönetimlere, meslek odalarına, sivil toplum kuruluşlarına, mimar ve mühendislere çok büyük sorumluluk ve görev düşmektedir” dedi.

Yazılı açıklama yapan Saka, “Bunun için; İmar Planı'na Esas Jeolojik, Jeofizik ve Jeolojik - Jeoteknik Etüt çalışmaları yapılmadan yeni yerleşim yerleri belirlenmemeli ve uygulamadaki imarlı alanlarda çalışmalar yapılmamış ise yerel yönetimler tarafından biran önce tamamlatılmalıdır. Bu yapılan çalışmalara göre Uygun Olmayan Alanlar, Faylı Alanlar ve Riskli Alanlar belirlenerek niteliksiz yapılaşmanın önüne geçilmiş olacaktır. Depreme Dayanıklı Yapı Tasarımı için ada ve parsel bazında yapılan Zemin Etüt Raporlarında mutlaka jeoloji, jeofizik ve inşaat mühendisliği hizmeti alınmalıdır. Bu hizmetlerden birinin eksik olması halinde yerel yönetimlerin bu yerlere ruhsat vermemesi gerekmektedir. Merkezi ve yerel idarelerde Zemin Etüt Raporlarının standartlara uygun yapılmasının sağlanması ve denetimi için Jeofizik Mühendisi istihdamı artırılmalıdır. Kamusal denetim etkinleştirilmelidir. Yerel yönetimler de Zemin Etüt Raporlarının kontrolü ve arazide denetimi için Jeofizik Mühendisi istihdamı zorunlu hale getirilmelidir” diye konuştu. Saka şunları söyledi, “Binayı yıkan depremin dinamik parametreleridir.

Zeminin dinamik özellikleri Jeofizik Mühendisleri tarafından hesaplanmalıdır. Yer seçiminde ve yapılaşmada zemin özelliklerine göre bina yapılmalıdır. 6306 sayılı" Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi" Hakkında ki Kanun ve Kanun Uygulama Yönetmeliği’ndeki mevcut binaların değiştirilmesi, riskli bina tespitleri ve güçlendirme çalışmalarında yapılacak tahribatsız incelemelerde Jeofizik Mühendisliği hizmetleri zorunlu hale getirilmelidir. Kentsel değişim dönüşüm projelerinde öncelik Afet Riskinin yüksek olduğu yerlere ve Depremde yıkılacak binalara önem verilmelidir.

Ayrıca kentsel dönüşümün parsel bazında değil, ada bazında belirlenerek yapılması uygun olacaktır. Bu konuda yerel yönetimlere büyük görev düşmektedir. Meslek odalarının rapor denetleme yetkileri yapılacak düzenlemelerle tekrar geri verilmelidir. Denizli Jeofizik Mühendisleri Odası olarak bir doğa olayı olan depremlerin felakete dönüşmemesi için önerilerimizin dikkate alınması gerekmektedir. Bu vesileyle yaşadığımız depremlerde yaşamını yitiren vatandaşlarımızı saygıyla anıyoruz.” HACI SELAMOĞLU

 

 

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.