Şehit Efenin Kanlı Cepkeni 95 Yıldır Saklanıyor

Şehit Efenin Kanlı Cepkeni 95 Yıldır Saklanıyor

Kurtuluş Savaşı’nda 95 yıl önce şehit olan Ödemişli bir efenin kanlı cepkeni, halen saklanıyor.

A+A-

Kurtuluş Savaşı’nda 95 yıl önce şehit olan Ödemişli bir efenin kanlı cepkeni, halen saklanıyor.Kemeraltı’ndaki Hür Efe Antika’nın sahibi Cem Üsküp’ün sandıkta özenle muhafaza ettiği efe kıyafetlerinin dışında tabanca, Yatağan kılıcı, köstek, kama, ağızlık, tabaka, aksesuar ve günlük kullandığı objelerle, siyah beyaz fotoğrafları da bulunuyor.

Efelerle ilgili araştırmalarını üç kitapta toplayan merhum gazeteci- yazar Eşref Üsküp‘ün oğlu Cem Üsküp, kanlı cepkenin 1950 yılında kendilerine Ödemişli bir aileden kaldığını söyledi. Cem Üsküp şunları anlattı:

“Zeybek geleneğinde Efe vurulduğunda üzerindeki cepken kıyafetler çıkartılarak yıkanmadan sandığa kaldırılırdı. Eğer vurulan Efenin oğlu Zeybekse kıyafetini ancak o giyebilirdi. Babam Şeref Üsküp kendisi de Ödemişli olduğundan birçok Efe’yi yakından tanırdı. Bunlardan Yörük Ali Efe, Çaylılı Mehmet Efe, Kara Erkek Efe, Mestan Efe de Ödemişli’ydi. Araştırmalarından sonra babam, bunları ‘Çakıcı Efe’, ‘Milli Mücadelede Efeler’, ‘Hey Gidinin Efesi’ adlı kitaplara dönüştürdü. Bu araştırmaları yaparken kıyafet, aksesuar ve objeleri bir araya getirip bir Efe koleksiyonu oluşturdu. Hala üzerinde kan izleri duran cepkenin, Yörük Ali Efe’nin grubundan bir zeybeğe ait olduğunu düşünüyorum. Babam bununla ilgili ölmeden önce bize hangi efeye ait olduğunu dair bir bilgi bırakmadı. Koleksiyonun içinde Efe’nin kıyafetlerinin yanı sıra tabanca, Yatağan kılıcı, köstek, kama, ağızlık, tabaka, günlük kullandığı objeler bulunuyor. İzmir’de kurulacak bir Milli Mücadele Müzesi’ne Efe koleksiyonunu bağışlayabilirim. İzmir’de malesef bir Milli Mücadele Müzesi hâlâ yok.”

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.