Şentop’dan CHP’ye ''Sistem'' Eleştirisi

Şentop’dan CHP’ye ''Sistem'' Eleştirisi

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı İstanbul Milletvekili Mustafa Şentop’tan referandum öncesi ana muhalefete eleştirtiri geldi.

A+A-

Şentop Cumhuriyet Halk Partisi’ne cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesinin kabul görmesinden bugüne kadar sistemle ilgili pek çok öneri getirdiklerini, ancak bu konuda hiçbir samimi yaklaşım göremediklerini söyledi.

 

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı İstanbul Milletvekili Mustafa Şentop, Denizli’de yapılan Ak Parti İl Danışma Kurulu toplantısı öncesinde Ekonomi Nihat Zeybekciile birlikte kameraların karşısındaydı.

Şentop’un eleştirilerinin hedefinde Cumhurbaşkanlığı sistemine “hayır” diyen Cumhuriyet Halk Partisi vardı.

“NET ÖNERİ SUNAMIYORLAR”

Türkiye’nin mevcut sistemle yoluna devam edemeyeceğini söyleyen Şentop, “aslında CHP de bu konuda bizimle aynı fikirde. Onlar da bu hükümet sisteminin sürdürülebilir olmadığını kabul ediyorlar. Ancak bu sistemin yerine ne geleceğini sorduğumuzda, bu konuda fikir istediğimizde, net bir öneri sunamıyorlar” dedi.

21 Ekim 2007 referandumuyla Türkiye’de Cumhurbaşkanı’nın halk tarafından seçilmesinin benimsendiğini hatırlatan Şentop, hali hazırda yürürlükte olan 82 Anayasası ile Cumhurbaşkanı’nın halk tarafından seçilmesi ile,fiili olarak uygulanan yarı başkanlık sistemin birbiriyle örtüşmediğini, bunun için de değişikliğin şart olduğunu belirtti.

“NE ÖNERDİYSEK KABUL ETMEDİLER”

Şentop, “Cumhuriyet Halk Partisi de aslında işin böyle yürümediğini kabul ediyor. Ancak sistem bu olmasın diyorlar. Yerine ne gelecek diye sorduğumuzda ise getirdikleri tek öneri cumhurbaşkanlığı makamının sembolik olarak kalması” diye konuştu.

“SAMİMİYET SORUNU VAR”

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı, geçmişte ana muhalefete bu konuda farklı önerilerde de bulunduklarını ancak bu önerilerin de kabul görmediğini hatırlattı.

“CHP’ye hangi hükümet sistemi kabul edilirse buna göre mutabakata varalım, özel düzenleme yapalım önerisi getirdik kabul görmedi. Siz kendi önerilerinizde kararlıysanız ikisini birden referanduma sunalım dedik istemediler. Zamanında Sayın Cumhurbaşkanımız da sadece üzerinde anlaşılan maddelerle referanduma gidilmesi ve benzeri önerilerde bulunmuştu, ona da yanaşmadılar” diyen Şentop, Cumhuriyet Halk Partisi’nin bu konuda ciddi bir samimiyet sorunu olduğunu söyledi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.