Soma Faciasını Unutmadınız Değil mi?

Soma Faciasını Unutmadınız Değil mi?

13 Mayıs 2014’te Manisa’nın Soma ilçesinde meydana gelen facianın yıl dönümü yarın. Facianın üzerinden 3 yıl geçti.

A+A-

13 Mayıs 2014’te Manisa’nın Soma ilçesinde meydana gelen facianın yıl dönümü yarın.  Facianın üzerinden 3 yıl geçti. Ancak henüz mahkemeler faciaya sebep olanlar hakkında bir karar vermedi. Makine Mühendisleri Odası Denizli Şubesi (TMMOB),  facianın yıl dönümünde yayınladığı mesajda “  Hayatını kaybeden maden emekçilerini büyük bir saygıyla anıyor ve yaşanan büyük acıyı unutmayacağımızı, unutturmayacağımızı bir kez daha ifade ediyoruz.”  dedi.

 

Bu tür faciaları kader ve fıtrat olarak değerlendiren anlayışın son bulmadan faciaların engellenemeyeceğini belirten Makine mühendisleri Odası,  “Soma’da yaşanan kaza değil cinayettir. 301 maden emekçisinin ölümü kader değil katliamdır. Bu katliamın gerçek sorumluları ise hala kamuoyu önünde hesap vermemiştir.   Soma davasının başından beri takipçisiyiz ve davada gerçek sorumluların açığa çıkarılması için sonuna kadar takipçisi olacağız. Ne yazık ki böylesine büyük bir facianın ardından sorumluların görünen bir kısmının yargılandığı Soma davası bu haliyle kamuoyunu tatmin edecek bir tablo çizmemektedir.”  ifadelerine yer verdi.

 

SOMA’DA GEREKLİ ÖNLEMLER ALINSAYDI FACİA OLMAZDI

 

Kazanın ardından yapılan  bilimsel ve teknik incelemelerin yeterli önlem alınmadığı için faciaya davetiye çıkardığı ifade edilen açıklama da, “Ocaktaki yangın eski imalat panolarında bırakılan kömürlerin oksijenle temas etmesi sonucu içten içe yanması biçiminde gerçekleşmiştir. Bu yarım yanma sonucu karbon monoksit gazının ocak içinde birikmesi ve yangının uzun bir süre tespit edilemeden devam etmesi sonucu facia meydana gelmiştir. Bu yangında boşalan kızgın malzeme, galeri ekipmanlarının yanmasına neden olmuş, kömürün içeriğinden ve malzemelerin yanmasından ortaya çıkan zehirli gaz basınçla yayılarak maden emekçilerinin ölümlerine neden olmuştur.” denildi.

 

TMMOB OLARAK ÜZERİMİZE DÜŞENİ YAPTIK

 

TMMOB’un  hazırladı bilimsel, teknik araştırma ve raporlar ile gerçeğin objektif bir biçimde açığa çıkarılması için üzerine düşeni yaptığını ifade eden Denizli Şubesi, “Hiç kuşku yoktur ki Soma katliamında sorumluluk sadece, yapılan tüm uyarılara karşı üretimi artırmak için tüm normları hiçe sayan şirketin değildir. Soma Kömür İşletmeleri A.Ş., TKİ, MİGEM, ETKB, ÇSGB ve Hükümet yaşanan tüm maden facialarında olduğu gibi sorumludurlar ve hesap vermelidirler.  Türkiye’de uygulanan politikalarla üretim; teknik bilgi ve alt yapı olarak yetersiz, deneyimi ve deneyimli uzmanı bulunmayan kişi ve şirketlere bırakılmıştır. Kamusal denetimin de yeterli ve etkin bir biçimde yapılamaması iş cinayetlerinin Soma’da olduğu gibi katliama dönüşmesine neden olmuştur. Ülkemiz, iş cinayetlerinde, işçi ölümlerinde Avrupa’da birinci, dünyada üçüncü sırada yer almaktadır.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.