Tarihi Sancak Koruma Altına Alındı

Tarihi Sancak Koruma Altına Alındı

Sarayköy’e bağlı Hisar mahallesinde türbesi bulunan Selçuklu’nun büyük komutanlarından ve alperenlerinden Mecnun Bey’e ait olduğu tahmin edilen tarihi sancak, koruma altına alınması ve sergilenmesi amacıyla Sarayköy Belediye Başkanı Ahmet Necati Özbaş’a t

A+A-


Başta Attouda Antik Kenti olmak üzere birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Hisar Mahallesi, Türklerin Anadolu’ya gelmesi ile birlikte kadıların, mollaların ve alperenlerin yetiştirildiği önemli bir merkez haline geldi. Burada büyük bir tekke kuran Mecnun Bey de hem buradaki askerlere komutanlık etmiş hem de Anadolu’nun hızla Türkleşmesini ve Müslümanlaşmasını sağlayan alperenler yetiştirmiştir. Hisar mahallesine yakın Kıranyer bölgesinde haçlılar ile yapılan bir savaşta şehit düşen Mecnun Bey’in naaşı yine Hisar mahallesindeki zaviyenin yanına yapılan türbeye defnedilmiştir. Üzerinde Fetih Suresi bulunan, etrafında ise Arapça olarak Allah, Muhammed, Ali, Hasan ve Hüseyin yazan sancak ve kendisine ait diğer önemli eşyalar da yine burada muhafaza edilmiştir.

 

Ancak tarihi kalıntıların yoğun olduğu bölge, kaçak kazı yapanların talanına uğramış, birçok antik eser ile Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait kültür varlıkları çalınmış veya zarar görmüştür. Mecnun Bey’e ait olduğu düşünülen sancak ise günümüze kadar ulaşmış ancak kaybolmaması veya zarar görmemesi için vatandaşlar tarafından gizli yerlerde muhafaza edilmeye çalışılmıştır. Herkes tarafından kaybolduğu düşünülen sancağın deforme olmaya başladığını fark eden Hisar Mahallesi Muhtarı Metin Yaylalı ve aslen Hisarlı olup Denizli’de işletmecilik yapan Rüştü Yaylalı, hem sancağın restorasyonunun yapılması hem de daha güvenli bir ortamda muhafaza edilerek sergilenmesi için sosyal medya aracılığı ile yetkililere çağrı bulunmuştu. Bu çağrı kısa sürede sonuç verdi ve Sarayköy Belediye Başkanı Ahmet Necati Özbaş, Rüştü Yaylalı ile irtibata geçerek sancak için gereken her türlü desteği vereceğini açıkladı. Bunun üzerine sancak bulunduğu gizli yerden alınarak Sarayköy Belediye Başkanı Ahmet Necati Özbaş’a teslim edildi.

 

Tarihi sancak bugün Rüştü Yaylalı ve Sarayköy Belediyesi görevlileri tarafından Hisar Mahallesi muhtarından teslim alındı. Daha sonra belediyeye getirilen sancağı inceleyen Başkan Özbaş “Hisar, sadece antik çağlara değil Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait izlerin de fazlası ile görüldüğü, doğal güzellikleri ve tarihi zenginliği ile önemli bir turizm merkezi olmaya aday bir bölgemizdir. Bugün o zenginliğin önemli parçalarından bir tanesi yeniden canlandırılıyor. Ben, Anadolu’nun Müslümanlıkla hızlı ve doğru bir şekilde tanışmasını sağlayan, Selçuklu komutanlarından ve alperenlerinden Mecnun Bey’e ait olduğu tahmin edilen bu sancağı belediyemizde görmekten dolayı çok mutlu ve onurluyum.  Antik çağlardan günümüze ulaşan Attouda Antik Kenti’ne ait eserlerin yanında bizlere tarihimizin ve ecdadımızın bir emaneti olan bu kutlu sancağında yer almasından, günümüze ulaşmasından ve Rüştü kardeşim gibi Hisar mahallemizdeki duyarlı vatandaşlarımız tarafından koruma altına alınmasından gurur duydum. İnşallah bizlerde üzerimize düşeni yerine getirecek, üniversitelerden hocalarımız ve uzman arkadaşlarımız ile temasa geçerek bu sancağın tarihini ve hikâyesini araştıracak, fiziki restorasyonunu yapmaya gayret edeceğiz. Daha sonra da koruma altına alarak uygun bir yerde sergilenmesini sağlayacağız. Bu sancağın belediyemize getirilmesine vesile olan muhtarımıza, Rüştü Yaylalı kardeşime ve bu konuya büyük ilgi gösteren tüm basın mensuplarımıza ayrı ayrı teşekkür ediyorum” dedi.

 

Sancağı Başkan Özbaş’a teslim eden Rüştü Yaylalı ise “Başkanımız her zaman bizlerin yanında oldu, taleplerimizi hiçbir zaman geri çevirmedi. İnşallah başkanımız ile birlikte tarihimize, emanetlerimize ve bu sancağımıza sahip çıkacağız. Bende kendisine yapmış olduğu hizmetler ve bize verdiği destek için çok teşekkür ediyorum” dedi.

 

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.