Tavas'ta Milli Mücadele Ruhu

Tavas'ta Milli Mücadele Ruhu

Tavas Belediyesi tarafından bu yıl ilki düzenlenen Zeybekler Günü festivali, muhteşem bir finalle gerçekleştirildi.

A+A-

Tavas Meydanı’nda büyük bir miting yapılarak 16 Mayıs1919’da milli mücadelenin başladığı meydandan aynı ruhla başlayan, Zeybekler Günü iki gün boyunca Zeybeğin ve Zeybek Kültürü’nün başkenti Tavas’ta doyasıya yaşandı. Zeybekler Günü için Tavas’a Denizli, Uşak, Aydın, Muğla, Kütahya, İzmir, Afyonkarahisar gibi illerden gelen çok sayıda ekip etkinliğe ayrı bir coşku kattı. Büyük zeybek duayenlerinin de destek verdiği festival izleyicilerden tam not aldı. Yağar Yağmur’un üstadı derleyicisi, Halil İbrahim Akbunar’ın gösterisi izleyenleri büyüledi.

Tavas Belediye Başkanı Turhan Veli Akyol, “15 Mayıs 1919 İzmir Yunanlar tarafından işgal edilince Cumhuriyet tarihinde rahmetli Ahmet Hulusi Efendi’nin 4 saat içerisindeki fetvası çok önem arz etti. O fetvalar, o duruşlar, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün milli mücadele meşalesini yakmasının başlangıcı olmasını teşkil etti. Denizli’de ikinci büyük miting aslında hemen 16 Mayıs 1919 günü Tavas meydanında gerçekleştirildi” dedi.

Zeybek Duruşu Dostta Güven, Düşmana Korkudur

Başkan Akyol, “Biz Tavas Belediyesi Meclisi olarak işin başlangıcından bu yana şöyle bir söz vermiştik. Zeybek kültürünü ulusal baz da ve uluslararası düzeyde folklorik anlamda kültür olarak, sosyal hayat olarak, bir Zeybek ve fütüvvet ruhu, bir cengâverlik ve kahramanlık, bir cansiperane savunma ruhu ve cesaret ve şecaati herkese tanıtmak istedik. Çünkü zeybek duruşu dosta güven veren, düşmana korku salan önemli bir duruştur. Zeybek kültürünün ve zeybek namenin veya zeybeğin hakikaten beşiğinin Tavas merkez olduğunu Tavas bölgesi olduğunu tarih kayıtlarımızda da bu tescillendi. Tavas’a özgü Tavas Zeybeğinin Yağar Yağmur Zeybeğinin ve İbrahim Usta Zeybeğinin Tavas’a özgü olduğunu da hem akademik anlamda, hem teorik anlamda, hem de pratik figür anlamında daha geniş kitlelere tanıtmak istiyoruz. Bu yıl ilkini gerçekleştirdiğimiz festivalimizi inşallah önümüzdeki yıl daha kapsamlı bir şekilde hem yerel hem de ulusal bazda Tavas Zeybeğini ve Zeybek Kültürünü yaşatmaya devam edeceğiz.. Bu görkemli günde bizi yalnız bırakmayan tüm dostlarımıza ve ekiplerimize çok teşekkür ediyorum. Ayrıca bu işin piri üstatlarımıza da çok teşekkür ediyorum.” dedi.

Zeybekler günü için Tavas’a, çeşitli illerden gelen çok sayıda zeybek ekipleri sergiledikleri performansla göz doldururken izleyicilerden de yoğun alkış aldılar. 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı etkinlikleriyle başlayan haftanın finali, muhteşem bir havai fişek gösterileriyle son buldu.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.