Türk Kültürünü Yaşatmak Adına

Türk Kültürünü Yaşatmak Adına

Denizli’nin Çal Belediyesi, geçen yıl Sudan Koyun Geçirme Yarışması’na katılan 38 çobana kepenek dağıttı.

A+A-

Çal Belediye Başkan Yardımcısı Adnan Tatar, Süller Mahallesi’nde çobanlara yemek verip, kepeneklerini hediye etti. Başkan Fethi Akcan ise, “Kepeneğin, Orta Asya’dan bu yana Türk kültüründeki önemi büyüktür. 8 asırdır, Sudan Koyun Geçirme Yarışması’nın düzenlendiği Çal, çok önemli değeri yaşatmanın gururunu yaşıyor” dedi.

Çal, Baklan ve Çivril ilçelerinde çobanlık yapan 38 kişiye Belediye Başkan Yardımcısı Adnan Tatar, Süller Mahallesi’ndeki yemeğin ardından kepeneklerini verdi. Tatar, “Teknolojik gelişmeler, besihaneler nedeniyle dağlarımızda, ovalarda çoban sayısı iyice azaldı. Oysa çobanlık, bu toplumun en önemli yerel mesleklerindendir. Çal Belediyesi olarak, çobanlık mesleğinin devam etmesi, Türk kültürünün yaşatılması için elimizden geleni yapıyoruz. Geçen yıl Aşağıseyit Mahallesi’nde düzenlenen Sudan Koyun Geçirme Yarışması’na katılan 38 çobanımıza kepeneklerini hediye ettik. Güle güle kullansınlar” dedi.

ÇOBANLARI YAĞMUR VE KARDAN KORUYOR

Çal Belediye Başkanı Fethi Akcan ise, çobanlara kepenek sözü verdiğini ve Denizli’de bir ustaya özel sipariş üzerine kepenekleri hazırlattıklarını söyleyerek, “Yörüklerin çobanları soğuk havalarda üzerlerine kalın, geniş ve başlığı olan adına ‘kepenek’ denen kalınca bir palto giyerler. Bu paltonun düğmeleri ve ilikleri olmaz. Kepenek, çobanlarımızı kar, soğuk ve yağmurdan koruyor. Yörüklerin dünyasında kepeneğin Orta Asya’dan bu yana önemi büyüktür. Orta Asya göçer kültürlerinde keçe ve kepenek yaşamsal önem taşır. Göçlerle Anadolu’ya gelen Türk kavimleri beraberlerinde keçe yapımını da kültürlerinin bir parçası olarak taşımışlar ve yerel kültürlerle birleştirmişlerdir. 8 asırdır, Sudan Koyun Geçirme Yarışması’nın düzenlendiği Çal, çok önemli değeri yaşatmanın gururunu yaşıyor” dedi.

Kepeneklerini alan Çal, Çivril ve Baklan yöresi çobanları ise, Çal Belediyesi’ne teşekkür ederek, 8 asırdır düzenlenen Sudan Koyun Geçirme Yarışması’nın 2017 yılı yarışlarına aldıkları kepeneklerle daha iyi hazırlanacaklarını belirttiler.

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.