Utangaç : Sözlü Mülakat Yanlıştır

Utangaç : Sözlü Mülakat Yanlıştır

22.10.2016 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren “Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yönetmelik” ile; daha önce sadece yazılı sınav ile atama

A+A-

Bilindiği üzere sözlü sınavların kamuya zarar verdiğini daha önce de hükümet yetkililerine iletmiştik. Sözlü sınavlarda geçerli olan tek kriter maalesef yandaş olmaktır. Kamuda devlet memuru kavramı yıkılarak, parti memuru oluşturmak istenmektedir. Devlette devamlılık esastır. Ancak, partilerle gelen ve partilerle giden memurlar ile Devlet ortadan kalkacaktır.

Yeni yönetmelik yayınlanmadan önce sadece Şube Müdürü, Müdür ve Müfettiş gibi kadrolara yazılı sınav sonrası sözlü mülakat uygulanmaktaydı. Düzenleme ile artık Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği kapsamındaki tüm kadrolara yazılı sınav sonrası, sözlü mülakat da uygulanacak.

Türk Büro-Sen olarak, sözlü mülakat uygulamasına geçtiğimiz yıllarda bir çok dava açarak, kazandık. Ancak hükümet yetkilileri yargı kararlarını hiçe sayarak, bu defa hülle yoluyla unvanlı kadrolara hukuksuz ve liyakatsız atamalar yapmıştı. Bu atamalara karşı açmış olduğumuz davaları da kazanmamıza rağmen, iktidar sahipleri hiçbir şekilde hukuk tanımayarak kadrolaşmalarını sürdürmüştü.

TRT’YE SPİKER ALINMADIĞI SÜRECE SÖZLÜ MÜLAKAT YANLIŞTIR

Resmi Gazete’de yayınlanan yeni düzenleme ile daha önce sadece yazılı sınav ile atama yapılan kadrolar için de sözlü mülakat şartı getirilmiştir. Kamuda sözlü sınavlar TRT’ye spiker alımı olmadığı sürece tamamen yanlış bir uygulamadır.

14 yıllık AKP iktidarının, liyakatı ortadan kaldırması, kamuda yandaş ve cemaat mensubu olmayı tek kriter alarak yapmış olduğu atamaların bedelini, 15 Temmuz gecesi Türk Milleti ağır bedellerle ödemiştir. Aynı acıların yeniden yaşanmasını istemiyorsak, kamuda sözlü sınav şartı kaldırılmalıdır. Atamalar yazılı sınav sonucuna göre, liyakat ve tecrübe kriterleri göz önünde bulundurularak yapılmalıdır.

SÖZLÜ SINAVLARA YENİKAPI RUHU YANSITILACAK MI?

15 Temmuz ihanet kalkışması sonrası, Hükümet ve muhalif siyasi partiler olması gerektiği gibi hainlere karşı birlikte mücadele etmişlerdir. Özellikle iktidar partisi demokrasi, hukuk ve liyakat vurgusu yaparak, “Yenikapı Ruhu” asla bozulmayacak demiştir.

Haklı olarak biz de yapılan bu düzenleme sonrası, “Sözlü mülakatlara Yenikapı ruhu yansıtılacak mı?” diye merak etmekteyiz. Mülakatlarda sadece yandaş olma kriteri mi baz alınacak, yoksa gerçekten liyakat sahibi olan memurlarımız hak ettikleri yerlere getirilecek midir? Aksi durumun söz konusu olması durumunda ise, siyasi iktidara yandaş olmayan hiç kimse Devlette çalışma imkanına sahip olamayacaktır.

YÖNETMELİĞİN İPTALİ İÇİN DAVA AÇACAĞIZ

Türk Büro-Sen olarak, Hükümeti tekrar uyarmak istiyoruz. Kamu kurumlarında sözlü mülakat uygulaması kaldırılmalıdır. Devlette yazılı sınav sonrası, kazananlar arasından yapılacak atamalarda liyakat sahibi olanlar ilgili görevlere getirilmelidir. Aksi durumda yeniden 15 Temmuz geceleri yaşayabiliriz. Bu yönetmeliğin iptali için dava açacağımızı da kamuoyuna saygıyla duyururuz.

Hüseyin UTANGAÇ - Türk Büro - Sen

Denizli Şube Başkanı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.