“Kırım Tatarlarını yenmek imkansız”

“Kırım Tatarlarını yenmek imkansız”

Kırım Tatar yönetmen ve oyuncu Ahtem Seytablayev, yeni filmi ve Kırım’ın işgali hakkında konuştu.

A+A-

KİEV (QHA) -

Ünlü Kırım Tatar yönetmen ve oyuncu Ahtem Seytablayev, “Şu an Holokost hakkında çekilecek film için hazırlıklar yapılıyor. Film Holokost zamanında 88 Yahudi çocuğu kurtaran ünlü Kırım Tatarı Saide Arifova hakkında olacak. Çok güçlü bir hikaye olacak. Çekimler Gürcistan’da gerçekleşecek. Senaryo gereği birçok sahnenin dışarıda olması gerekiyor. Kırım’da tabi ki şu an çekim yapamayız. Gürcistan manzaraları ise Kırım’a çok benziyor. Orada çalışan iş arkadaşlarımız var, onlar şu an organizasyon sorunlarını hallediyorlar. Ayrıca İsrail’de de çekim yapılacak. Oyuncular için denemeler hala yapılıyor ama genel olarak her şey hemen hemen hazır. İnşallah, Haziran ayında çekimlere başlayacağız.” diye konuştu.

Ukrayna gazetesi “Segodnya”ya verdiği demeçte yeni film hazırlıklarını anlatırken Rusya'nın Kırım’ı işgal etmesinden sonra Kırım’a hiç gitmediğini anlatan yönetmen, “Akrabalarım, Kırım’ın en kötü Sovyet zamanlarına, herkesin birbirini ispiyonladığı ve insanların hükümete karşı konuşmaya korktuğu zamanlara döndüğünü anlatıyorlar. Gerçeğin ve insanlara sunulan kurgunun birbiriyle hiç uymadığı zamanlara. Tabi ki medya her zaman gerçeği biraz deforme ediyor, ancak Rusya’nın şu anki rejimi, totaliter rejimlerde olduğu kadar abartılı değil. Buradan, sözde savcı Poklonskaya’nın yaptığı, en hafit deyimle, “manyakça” açıklamaları okudukça ne kadar komik olduklarını onlar da anlıyorlar. Ancak orada (Kırım’da) insanlar gülecek durumda değiller, orada insanlar hayatları ve ailelerinin güvenliği için korkuyorlar.” şeklinde açıklama yaptı.

Kırım’daki baskıların işgalin başından beri başladığını anlatan Ahtem Seytablayev, “Kırım Tatarları en baştan Ukrayna yanlısı bir tutum sergilediler. 26 Şubat 2016 tarihinde işgalden önce, halkımız Ukrayna bayraklarıyla dışarıya çıktığı zaman bunu (Ruslar) ihanet olarak gördüler. Kendi ülkende kendi devletinin bayrağıyla sokağa çıkmak ihanet olarak görüldü! Şu an orada herkes bunun farkında. Ve onlara karşı zulüm yapıldığını herkes biliyor. Baskılar devam ediyor ve artmaya devam edecek. Ancak bu insanların tarihten hiç ders almadığını da gösteriyor. Kaç kere halkımızı ve güçlü ruhumuzu yenmeye çalıştılar! Mesela Rus İmparatorluğu, Çarlık yok oldu ama biz hala buradayız. Sovyetler Birliği, o da yok, ama biz varız. Kırım Tatarlarına zulüm yapan herkes yok olacak. Bizi yok edebilirsiniz, ama bizi yenmek imkansız” şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.