“Tek çözüm, güçlendirilmiş parlamenter sistem”

“Tek çözüm, güçlendirilmiş parlamenter sistem”

Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) Parti Meclisi Üyesi ve önceki dönem CHP Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, CHP’nin Türkiye Cumhuriyeti’ne en uygun rejim sistemi konusunda araştırma yaptıklarını ve başkanlık sisteminin uygun olmadığını, en uygun rejim

A+A-

DRT Denizli’de yayınlanan Güne Bakış programına konuk olan CHP Parti Meclisi Üyesi ve önceki dönem CHP Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, gündemi değerlendirdi. Karaca “Geçen hafta basına yansıyan ve çok konuşulan Atatürk posterinin indirilmesi olayı. Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka’nın tanık olduğu bir olay. Atatürk’ün kurduğu bir partideki milletvekilinin böyle bir olaya karışması toplum vicdanında rahatsızlık oluşturdu. Genel Başkanımızın talimatıyla soruşturma komisyonu oluşturuldu. Rapor hazırlandı. Konuyla ilgili çok fazla söylenti var. Ben bu konuda görüş belirtmek istemiyorum. Seçmen tabanımızın bu olaya ciddi bir tepkisi var”  dedi.

Gülizar Biçer Karaca, Başkanlık sistemi konusunda araştırma yaptıklarını ve Türkiye’ye en uygun rejimin güçlendirilmiş parlamenter sistem olduğunu söyleyerek “CHP Başkanlık sistemine hayır derken. O olsun, bu olsun demiyoruz. İsimler üzerinden değerlendirmiyoruz. Anayasa profesörlerinden başkanlık, yarı başkanlık sistemleri hakkında ciddi bir rapor aldık. Türkiye Cumhuriyeti’nin yapısına hangi sistemin uygun olabileceğini sorguladık. Bu araştırma sonucunda güçlendirilmiş parlamenter sisteminin Türkiye’deki yapıya en uygun sistem olduğu ortaya çıktı. Başkanlık sistemi deniyor ama nasıl bir başkanlık sistemi olduğu açıklanmıyor. En son Türk usulü başkanlık sistemi denildi. Literatürde bu tür sistem yok” açıklamalarında bulundu.

Her türlü rapor ve projelerinin hazır olduğunu belirten Karaca “Anayasa’nın ilk 4 maddesinin değiştirilemeyeceği bizim kırmızı çizgimizdir. Biz parlamenter rejimin güçlendirilmesine dönük bir çalışma yapılmasını istiyoruz. Buna ilişkin her türlü çalışmamız hazır. Anayasa toplumsal uzlaşma senedidir. Bir Anayasa yapılacaksa eğer kurucu meclis iradesiyle içinde sadece siyasilerin değil, Anayasanın hazırlanmasında hukuk profesörlerinin, bilim insanlarının da komisyona dahil edilmesi lazım” dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.