1376 yıllık acının yasını tutuyoruz!

1376 yıllık acının yasını tutuyoruz!

Hazreti Hüseyin’in Kerbela’da katledilmesinin yıl dönümü nedeniyle on binlerce Şii, siyahlara bürünerek camilere akın etti, ağıtlar yaktı, matem tuttu

A+A-

Hazreti Muhammed’in torunu Hazreti Hüseyin ve 72 arkadaşının katledilmesinin 1376. yıl dönümü ve Aşure Günü nedeniyle Şii mezhebine mensup binlerce kişi Irak’ın Kerbela kentindeki matem törenine akın etti.

Hicri takvime göre Muharrem ayının 10’uncu gününde şehit edilen Hazreti Hüseyin’in yasını tutmak için Irak’ın çeşitli bölgelerinin yanısıra İran, Pakistan ve Lübnan’dan da gelen binlerce Şii siyahlara bürünerek ağıt yaktı. Erkekler yol kenarında kurulmuş çadırlarda göğüs ve başlarına elle vurarak yaşanan katliamının acısını hissetmeye çalışırken kadınlar da kendilerine ayrılan özel bölümlerde dua edip Kuran-ı Kerim okudu.

Afganistan’da siyah örtülerle kaplanan camilere akın eden Hazara Şiileri, Kerbela şehitleri için gözyaşı döküp yaşananlar için ağıt yaktı. Şiiler elleriyle göğüslerine, zincirlerle sırtlarına vurarak yas tuttu. Hz. Hüseyin’in Kerbela’da katledilen 6 aylık oğlu Ali Asgar’ın sembolik tabutu meydanlarda gezdirildi. Kerbela olaylarının matemini tutan Şiilere tören sonunda yemek, su ve şerbet ikram edilirken güvenlik nedeniyle şehir merkezine giden tüm caddeler trafiğe kapatıldı.

Bu arada başkent Bakü’de ve diğer illerde camilere akın eden Azerbaycanlılar da Kuran-ı Kerim okuyarak, dualar ederek Hz. Hüseyin ve arkadaşlarını andı. Siyah bayrakların asıldığı camilerde bazı kişiler mersiyeler eşliğinde elleriyle göğüslerine, demir zincirlerle sırtlarına vurdu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.