23. Geleneksel Kaledavaz Biber Festivali Yapıldı

23. Geleneksel Kaledavaz Biber Festivali Yapıldı

23. Geleneksel Kaledavaz Biber Festivali Yapıldı

A+A-

Türkiye'de coğrafi işaret belgesine sahip üç biberden biri olan Kale Biberi’nin tanıtımı için 23. Geleneksel Kaledavaz Biber Festivali düzenlendi.

Kale Çarşı meydanında yapılan yarışmaya Kale Kaymakamı Murat Güneş, Kale Belediye Başkanı Erkan Hayla, Tavas Belediye Başkanı Turhan Veli Akyol, Kale Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Mustafa Şınık, STK temsilcileri, üreticiler ve vatandaşlar katıldı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve Kale Ziraat Odası teknik personellerinden oluşan 4 kişilik jüri tarafından yapılan puanlama sonucu 32 biber üreticisinden birinciliği Halil Yasıt, ikinciliği, Mehmet Akça ve üçüncülüğü Hakkı Yasıt elde etti. Dereceye giren çiftçilere ödülleri, protokol üyeleri tarafından verildi.

Kale Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Mustafa Şınık yaptığı açıklamada; Kale Biberi ilçede mikroklima özelliği gösteren Alanyurt, Demirciler, Gökçeören, Habibler ve Özlüce mahallelerini kapsayan (Akçay Havzası) lokal bölgede en verimli şekilde yetiştirilebilmektedir. Bu bölge dışında üretim yapılmaya çalışılmış yeterli gelişim göstermemiştir. Diğer bölgelerde verim daha az olmakta ve ayırt edici özellikleri kaybolmaktadır.

2010 yılında Kale Biberi, Kale Kaymakamlığı, Belediyesi, Ziraat Odası ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğünün katkılarıyla Coğrafi İşaret alınmış ve Türkiye'nin 3. tescilli biberi olmuştur. Kale biberi, üç damarlı saman sarısı iri yapılı etli hafif yeşilimsi rengiyle farklılık gösteriyor. Ağırlığı ortalama 125 - 150 gram olan Kale biberinin tanesinin 250-300 gram gelenleri de bulunmakta. Kale biberinin yapılan kimyasal analizlerinde ise özellikle potasyum ve C vitamini yönünden oldukça zengin olduğu tespit edildi.

Kale İlçesinde 2017 yılında 650 dekar alanda biber dikilmiştir. Bu üretim alanından 2500 ton yaş biber üretimi gerçekleştirileceği tahmin edilmektedir. Üretilen biberin İlçe ekonomisine ise 4.3750.000 TL katkı sağlaması beklenmektedir. Üretilen biberler taze ve kurutulmuş olarak pazarlanabilmektedir.

 

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.