44 Yıl Önce Zulüm Son Buldu

44 Yıl Önce Zulüm Son Buldu

Denizli Barosu Yönetim Kurulu adına Baro Başkanı Avukat Müjdat İlhan, Kıbrıs Barış Harekatı’nın 44. Yılı münasebeti ile bir mesaj paylaştı.

A+A-

Mesajda, 20 Temmuz 1974’te, Ecevit Dönemi Hükümetinin devam ettirdiği diplomasi neticesinde, garantör devlet anlaşmalarının yetkisi ile 'AYŞE TATİLE ÇIKSIN' parolasıyla Kıbrıs' daki gözyaşı, kan ve zulmün son bulduğu ifade edildi.

Gönülleri Bir İnsanlar

Kıbrıs Barış Harekatı' nın nasıl kazanıldığının, tarihini ve uğrunda verilen canların asla unutulmaması gerektiği vurgulanan açıklamada, Kıbrıs’ın, etrafının sular ile çevrili ada olmanın ötesinde stratejik, siyasi ve jeopolitik öneme sahip olan vatanımızın vazgeçilmez bir parçası olduğu, Türkiye Cumhuriyeti’nin ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti2nin her ne kadar farklı 2 devlet olarak görünse de, buralarda yaşayan insanların gönüllerinin bir olduğunu ve bir bütünün iki parçası oldukları belirtildi.

Baro tarafından paylaşılmış olan mesaj Kıbrıs Barış Harekatı’nın 44. Senesinde, Yavruvatan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ nin barışa ulaşmasında harekat kararı alan siyasileri, şehitleri ve gazileri  rahmet,  minnet ve şükran ile andıklarını, Kıbrıs Türk Kesiminin yok olmasını engelleyip kurtuluş, bağımsızlık ve özgürlüğe adım atışının yıldönümünü de en içten dileklerle kutladıklarını ifade ederek sona erdi.

 Ne Olmuştu?

Kıbrıs Barış Harekatı'nın zeminini hazırlamış olan gelişmeler 1959'da başladı. Türkiye, İngiltere ve Yunanistan'ın 1959'da imzalamış oldukları Zürih ve Londra anlaşmaları ile bu ülkelerin garantörlüğünde Türk ve Rum halklarının eşitliğine dayalı Kıbrıs Cumhuriyeti kuruldu. Rumlara ait silahlı grupla tarafından 1963'ten  sonra yapılan saldırılar sonucunda Kıbrıs Türkleri, ülke yönetiminden baskı ve zulüm ile uzaklaştırıldılar. Adanın Yunanistan'a bağlanması amacına erişmek isteyen Rumların sürdürdükleri saldırılar ve ambargolar 1963-1974 seneleri arasında arttı.

EOKA-B liderlerinden Nikos Sampson, Yunanistan'da iktidarda bulunan cuntanın desteği ile yaptığı darbe ile 15 Temmuz 1974'te Kıbrıs Cumhurbaşkanı Makarios'u devirdi. Adadaki darbe haberi Ankara iline ulaşınca Milli Güvenlik Kurulu toplandı. Başbakan Bülent Ecevit, toplantıdan sonra Türk Silahlı Kuvvetlerine Kıbrıs'a müdahale ihtimaline karşı hazırlık yapılması yönünde talimat verdi ve sonra da harekat yapıldı.

 

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.