6 Maddede Oy Kullanma Rehberi

6 Maddede Oy Kullanma Rehberi

24 Haziran seçim heyecanı yarın yaşanacak. Türkiye yarın çok önemli bir oylama için sandık başına gidecek. Peki oy kullanırken nelere dikkat etmeliyiz?

A+A-

24 Haziran seçimleri yarın yapılacak. İlk defa hem Cumhurbaşkanını hem de milletvekillerini seçeceğiz. İki oy vereceğiz. Birisi Cumhurbaşkanı için diğer milletvekilliği için olacak. İki pusula tek zarfa koyulacak ve sandığa atılacak.

Bu süreçte seçmenin oy kullanma işlemini yapacağı  6 adım şu şekilde:

1- Seçmenler öncelikle nerede ve hangi sandıkta oy kullanacaklarını öğrenecekler. Bu bilgiler size seçmen bilgi kağıdı şeklinde ulaşmış olabilir. Eğer bu kağıtlar elinize gelmediyse, YSK'nin internet sitesinden, e-devlet kapısından ya da Seçmen Sorgulama mobil uygulamasından oy kullanacağınız yeri ve sandık numarasını öğrenebilirsiniz.

2- Seçmenler yarın oy verirken yanlarında Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını gösteren, Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı, geçici kimlik belgesi, nüfus cüzdanı, resmi daireler tarafından verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi, hakim ve savcılar ile yüksek yargı organı mensuplarına verilen mesleki kimlik kartı, avukat, noter ve askeri kimlik kartı gibi kimliğini tereddüt olmadan gösteren resimli, resmi nitelikteki bir belgeyi yanında bulundurmalı.


3- Seçmenler oylarını kullanırken cep telefonu, fotoğraf veya film makinesi gibi görüntü kaydeden ya da iletişim sağlayan cihazlar ile oy verme kabinine giremeyecek. Bu tip cihazlar oy verme işleminden sonra iade edilmesi için sandık kuruluna bırakılabilecek.

4- Seçmenler, birleşik oy pusulalarında tercih ettikleri cumhurbaşkanı adayı, siyasi parti, ittifak ya da bağımsız adaylar için ayrılmış olan kısımdan dışarı taşırmaksızın "TERCİH" veya "EVET" mührünü basıp oylarını kullanacaklar.

5- Oyun geçerli olması için "TERCİH" veya "EVET" mührü dışındaki oy pusulalarının herhangi bir yerine imza atılmaması, işaret konulmaması, birleşik oy pusulalarının düzgün bir biçimde katlanarak zarfa koyulması gerek. Zarfa pusulalar dışında herhangi bir şey de konulamayacak.

6- Seçmenler, oy pusulalarını koydukları zarfı sandığa atmalarından sonra sandık seçmen listesinde isminin olduğu yerin karşısına imzalarını atacaklar.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.