Ali Vehbi Aykota Rahmetle Anılacak

Ali Vehbi Aykota Rahmetle Anılacak

Acıpayam Kaymakamlığı, Acıpayam Belediyesi ve Acıpayam Dernekler Birliğinin, Ali Vehbi Aykota hatırası için organize ettiği panel 21 Nisan Cumartesi saat 14:00'de Denizli Çatalçeşme oda tiyatrosunda yapılacak.

A+A-

Gerçekleştirilecek panele konuşmacı olarak  ADB Başkanı ve PAÜ. öğretim üyesi Prof.Dr. Turgut TOK, PAÜ. öğretim üyesi Doç. Dr. Levent KURGUN, PAÜ. eski rektör yardımcılarından Acıpayam'lı Necdet İLHAN ve Ali Vehbi AYKOTA'nın torunu Mürşide AYKOTA  katılımda bulunacaklar.

Panelde Ali Vehbi Aykota'nın hayatı ve eserlerinden bahsedilecek, Torunu Mürşide Aykota da dedesi ile alakalı aile anılarını anlatacak.

Bunun yanında geçen sene Ali Vehbi Aykota'nın torunlarından izin alınarak Acıpayam Belediyesi ve Prof. Dr. Turgut TOK'un destekleri ile tıpkı basım olarak tekrardan basılan 366 sayfalık "Acıpayam" isimli eser ve ayrıca yine geçen sene Prof. Dr. Turgut TOK tarafından hazırlanmış olan ve yine Acıpayam Belediyesi Kültür yayını olarak basılan "Mahitap (Işık) Esaret hatıraları" ve "Cumhuriyet Fazilettir" isimli eserler de tanıtılacak. Talep edenler bu eserleri panel öncesinde ve sonrasında edinebilecekler.

Bu panele Acıpayam Belediyesi tarafından tüm hemşeriler davet ediliyor.

ALİ VEHBİ AYKOTA KİMDİR ? (1881–1959)

1881 senesinde Acıpayam ilçesinin Karahöyük köyünde dünyaya gözlerini açan Ali Vehbi AYKOTA İlk mektebi (iptidai) ve ortaokulu (Rüştiye) Acıpayam ilçesinde, Liseyi (idadi) ise Denizli ilinde okudu. Köyden ayrılmasına sıcak bakmayan ve istemeyen annesi sebebi ile yüksek tahsil yapmaya gidemedi ve evvela Yatağan medresesine, sonra Acıpayam medresesine gidip dini eğitimini bitirdi ve icazetini almasının ardından açılan bir sınavı kazanıp muallimlik (öğretmenlik) görevine başladı. İlk görevine Yüreğil köyünde başlayan Ali Vehbi Hocanın görevi sadece öğretmenlik olmak değildi. Onu tanıyanlar, 30–40 köyde okul yaptırılmasına önderlik yaptığını ve yetiştirdiği öğretmenleri bu okullara tayin ettiğini de bilirler.

1915 senesinde askere çağrılmış, eski ismi ile ihtiyat zabiti (yedek subay adayı) olarak İstanbul’a gitmiştir. Çanakkale, Musul, Süveyş ve Irak cephelerinde hizmet eden Aykota, 120 defa çeşitli cephelerde savaşmış, 6 defa ciddi yaralar almış gazilik mertebesine ulaşmıştır.

Ali Vehbi Hoca 1923–1936 seneleri arasında Karahöyük, Kızılhisar ve Evkara’da görev yapmış, emekli olduktan sonra Denizli’ye yerleşerek Belediye meclis üyeliği ve Belediye başkan vekilliği görevlerinde bulunmuştur.

Eserlerinden Bazıları:

Garbi Karaağaç (Acıpayam)

Cumhuriyet Fazilettir

Tarihçe-i Harb

Mahitap (ışık) esaret hatıraları

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.