Andımız Hakkında Yeni Karar

Andımız Hakkında Yeni Karar

Danıştay 8. Dairesi, ilköğretim okullarında uygulanmakta olan "Öğrenci Andı"nı kaldırmış olan yönetmelik hükmünün iptaline karar verdi.

A+A-

Türk Eğitim-Sen, Milli Eğitim Bakanlığı İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinin "Öğrenci Andı" isimli 12. maddesini yürürlükten kaldırmış olan düzenlemenin iptali istemi ile Danıştay'a dava açtı.

Danıştay 8. Dairesinin oy çokluğu ile aldığı kararda, "Öğrenci Andı" isimli yönetmelik maddesinin, 8 Ekim 2013 tarihli MEB İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik'in 1. maddesiyle kaldırıldığı anımsattı.

Anayasa'nın 10. maddesinde yer almış olan eşitlik ilkesinin görünümlerinden bir tanesi olan düzenli idare ilkesi gereği idarenin düzenleme yetkisine sahip olduğu alanlarda hukuka uygun olan uygulamayı sağlamak için objektif düzenlemeler yapması ve istikrarlı uygulamalarda bulunması gerektiği ifade eden kararda, idarenin haklı bir sebep olmadan yerleşik, istikrar kazanmış uygulamalarından ayrılmasının sahip olduğu serbestiyi düzenli idare ilkesine ve bu ilkenin bağlı olduğu eşitlik ilkesine aykırı kullanması anlamına geleceği ifade edildi.

1933'TEN BU YANA UYGULANIYOR

Kararda öğrenci andının 1933'ten beri uygulandığı vurgulandı ve dava konusu düzenleme ile öğrenci andının kaldırılmasını gerekli kılacak idare tarafından yaptırılmış eğitim biliminin gerekleri ve pedagojik formasyon ilkeleri bakımlarından değerlendirmeler içeren dava dosyasına sunulmuş araştırma, inceleme ve tespit bulunmadığı da belirtildi. Bahsi geçen öğrenci andının uygulanmaya başlamasından bu yana dayanağını teşkil eden anayasal ve yasal kurallarda bir değişiklik olmadığı da kararda vurgulanan başka bir nokta oldu.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.