Bal sirkesinin faydaları saymakla bitmiyor

Bal sirkesinin faydaları saymakla bitmiyor

Prof. Dr. Ercan Dülgeroğlu, bal sirkesinin vücudu temizlediğini, sinir ve sindirim sistemlerine iyi geldiğini açıkladı.

A+A-

Uludağ Üniversitesi Arıcılık Araştırma ve Geliştirme Merkezi Kurucusu olan ve arılar üzerine araştırmalar yapan Prof. Dr. Ercan Dülgeroğlu, bal üzerine çalışmalar yaparken, sirkesini üretme fikrinin akıllarına geldiğini belirtti. Sonrasında araştırma ve denemelere başladıklarını aktaran Dülgeroğlu, 3,5 yıllık bir çalışmanın sonucunda bal sirkesinin hazır hale geldiğini dile getirdi.

Peki Bal sirkesi nedir? Bal sirkesi nasıl yapılır? Bal sirkesi nasıl kullanılır? İşte detaylar...

Bal sirkesi nedir

Doğal süzme bal ile hazırlanan bal sirkesi, şifalı özellikleri ile öne çıkan bir sirke türüdür. Halk arasında fazla bilinmeyen sirkenin, arıcılık sektöründe polenli bal sirkesi diye tanınan türü, yaygın bir şekilde kullanılır.

Polenli bal sirkesi gıda olarak tüketilmeye uygun değildir ve arıcılık malzemesi olarak satılır. Gıda olarak tüketilen bal sirkesi ise kestane balı gibi bal çeşitlerinden doğal yöntemler ile üretilir. Bal sirkesi berrak rengi ve hafif tadı ile tanınır.

Bal sirkesi nerede bulunur

Bal sirkesi mutfakta fazla tüketilmediği için kolay bulunan bir sirke değildir. Bal sirkesinin sanayi üretimi yapılmadığı için bal sirkesi büyük marketlerde nadiren bulunur. Marketler dışında doğal bal sirkesi, köy ürünleri satan organik ürün pazarlarında satılır. Bunu yanında gıda satışı yapan internet sitelerinde de bal sirkesi bulmak mümkündür.

Bal sirkesi nasıl kullanılır

Bal sirkesi, elma sirkesine ve üzüm sirkesine oranla daha hafif ve tatlımsı bir tada sahiptir. İçeresindeki vitaminler ile şifalı özellikleri için kullanılır. Hafif bir tada sahip olduğu için diğer sirke çeşitlerinin aksine suya katılmadan sade halde içilir. Şifalı özelliklerinden yararlanılacak ise aç karnına içilmesi tavsiye edilir. Aynı zamanda hastalıklara karşı buğusu yapılır.

 

Evde bal sirkesi nasıl yapılır

Bal sirkesi, nar sirkesi ve nane sirkesi gibi evde kolayca hazırlanabilir. Bal sirkesi yaparken özellikle doğal bal kullanılmalıdır. Doğal bal kaynamış suyun üzerine eklenir ve mayalanmayı hızlandırmak için taze sıkılmış meyve suyu sirkeye katılır. Bunun yanında maya ve ekmek gibi malzemeler eklenerek sirke üzeri tülbentle örtülerek dinlendirilir. Sirkeye eklenen ekmek daha sonra sirkenin içinden alınmalı ve köpüğü temizlenmelidir. Hazırlanan bal sirkesi ışık almayan bir ortamda saklanmalıdır.

Damarları temizliyor

Dülgeroğlu, bal sirkesinin en önemli özelliğinin, vücudu temizlemesi olduğunu belirterek, "Sirke vücuda alındığı zaman, vücuttaki sularla birleşir. Böylece alkali ortamlar oluşur ve hücre duvarları arasındaki geçirgenlik artar. Dolayısıyla, vücut içindeki bütün dolaşım sistemleri, çok rahat bir dolaşıma tabi tutulur. Böylece vücut içinde atılamayan ve biriken maddeler, ter yolu ve idrar yollarıyla dışarı atılabilir. Yani diyebiliriz ki, damarların içinde temizlik yapıyor” ifadesini kullandı.

Bağırsaklar için de yararlı

Sirkenin, sinir sistemleri üzerinde de çok etkili olduğunu anlatan Dülgeroğlu, "Sirke, beyin için de çok yararlı. Bağırsakların ve mide duvarlarının temizlenmesinde de çok etkili olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz” dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.