Balık Fiyatları Yarı Yarıya Düştü

Balık Fiyatları Yarı Yarıya Düştü

Bu sezon denizlerde elverişli hava şartlarına bağlı olarak balığın bol olması, geçen yıla oranla fiyatları düşürdü.

A+A-

Denizlerde av sezonunun başlamasıyla birlikte elverişli hava ve deniz şartları, İstanbullu balıkçı ve tüketicilerin yüzünü güldürdü. Geçen yıl balık azlığı nedeniyle verimsiz bir sezon geçiren balıkçılar, bu yıl en verimli sezonlardan birini yaşıyor. Oldukça bereketli başlayan yeni sezon, tezgahların her türden balıkla dolmasını sağladı. Balık bolluğunun tezgah ve satışlara yansımasıyla da fiyatlarda geçen sezona oranla düşüş yaşandı. 

İstanbul Balık Satıcıları Esnaf Odası Başkanı Gün, "Geçen yıla oranla balık miktarında yüzde 50 civarında artış var. Deniz balıkla dolu. Tezgahlar da aynı durumda. Fiyatlarda da geçen yıla oranla yarı yarıya yakın düşüş var. Bu da satışları çok iyi etkiledi" dedi.

'DENİZLER BALIKLA DOLU'

İstanbul Balık Satıcıları Esnaf Odası Başkanı Yaşar Gün, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yeni sezonun çok iyi başladığını ve bunun da yüzlerini güldürdüğünü söyledi. Balık avı ve fiyatlarının hava ve deniz şartlarına bağlı olduğuna işaret eden Gün, balığın bol olması durumunda fiyatların düştüğünü, az olması durumunda ise yükseldiğini hatırlattı. Gün, bu sezon denizlerin balıkla dolu olduğunu ifade ederek, "Özellikle bol miktarda palamut ve hamsi var. Geçen yıl çok kötü bir sezon geçirmiştik. Belki de son yılların en kötü sezonuydu. Tezgahlar bomboş kalmıştı. Birçok arkadaşımız sezon boyu dükkanını kapalı tutmak zorunda kaldı. Şimdi ise tam tersi bir sezon yaşıyoruz. Havaya bakarsak böyle devam edeceğini umuyoruz." dedi. 

Denizlerdeki bolluğun, fiyatlara da aynı oranda olumlu yansıdığını ifade eden Gün, "Geçen yıla oranla balık miktarında yüzde 50 civarında artış var. Deniz balıkla dolu. Tezgahlar da aynı durumda. Fiyatlarda da geçen yıla oranla yarı yarıya yakın düşüş var. Bu da satışları çok iyi etkiledi. Satışlar da çok iyi gidiyor. Bu sezon balıkçıların da vatandaşın da yüzü gülüyor." şeklinde konuştu. Yaşar Gün, havaların düzelmesi durumunda, fiyatların daha da düşeceğini belirterek, şöyle devam etti:

"Balıkçılıkta en önemli şeylerden birisi hava. Hava durumu denizi, deniz de balığı etkiliyor. Hava iyi olunca balık da iyi oluyor. Tüm şartlar elverişli olunca da fiyatlar düşük oluyor. Sezonun başında fiyatlar daha da düşüktü. Ancak 2-3 gündür havanın bozmasıyla fiyatlarda biraz yükselme oldu. Ancak geçen yıla kıyasla fiyatlar çok elverişli. Palamutun çifti ilk açılışta 3 liraydı. Bugün 8 ile 13 lira arasında. Geçen yıl 50 liraya satılıyordu. Hamsinin kasası ortalama 80 lira. Geçen yıl hamsinin kasası 200 liraya kadar çıkmıştı. İstavritin kasası 100 lira. Levrek 30 lira civarında. En çok palamut, hamsi ve istavrit satılıyor. Çinekop da yavaş yavaş tezgahtaki yerini alacak. Tekir, mezgit var. Tüm çeşitler bol."

'MÜJDE BEKLİYORUZ'

Balıkçı esnafı olarak yer konusunda birtakım sorunlar yaşadıklarını aktaran Gün, "Kumkapı Balıkçılar Çarşısı’ndan Samatya'daki bu yere geçici olarak geldik. Ancak yaklaşık 2 yıl oldu. Hala buradayız. Burası bize yetmiyor. Giriş çıkış sorunlu. Etrafı çevrili zaten. Bize söz verildiği gibi eski yerin yapılmasını istiyoruz. Tüm esnaf bunu bekliyor. Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Kadir Topbaş'tan bir müjde bekliyoruz." diye konuştu.

 

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.