Bitki hastalıklarına çözüm arayacaklar

Bitki hastalıklarına çözüm arayacaklar

Pamukkale Üniversitesi bünyesinde faaliyet gösteren kısa adı BİYOM olan Bitki Genetiği ve Tarımsal Biyoteknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin, İspanya koordinatörlüğünde 12 araştırma kuruluşunun katılımıyla yürütülecek Akdeniz Havzası Bitkilerinde Ye

A+A-

Avrupa Araştırma Çerçevesi kapsamında 1 milyon euro bütçeyle yürütülecek proje üç yılda tamamlanacak ve virüslerden kaynaklanan, bitkilerdeki yeni hastalıklara çözüm aranacak. Avrupa Araştırma Çerçevesi kapsamında 191 proje önerisi arasında ilk 10'a girerek destek almaya hak kazanan proje, İspanya koordinatörlüğünde yürütülecek. Kısa adı EMERAMB olan Akdeniz Havzası Bitkilerinde Yeni Virüsler ve Virüs Vektörleri Projesi, Yunanistan, Slovenya, Türkiye, Mısır, Fas, İsrail, Fransa ve İtalya gibi farklı Akdeniz ülkelerinden 12 araştırma kuruluşunun dahil olduğu bir konsorsiyum tarafından yürütülecek. Türkiye grubunda Pamukkale Üniversitesi 'nden Doç. Dr. Fevziye Çelebi Toprak ve Doç. Dr. Ali Ramazan Alan, Süleyman Demirel Üniversitesi'nden Prof. Dr. Bayram Çevik ve Doç. Dr. Mehtap Çevik ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan Dr. Suat Kaymak görev alacak. 

Pamukkale Üniversitesi Bitki Genetiği ve Tarımsal Biyoteknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Fevziye Çelebi Toprak, projenin ana araştırma konusunun Akdeniz havzasında yoğun tarımsal üretim alanlarında önemli kayıplara neden olan yeni viral bitki hastalıklarının yaygınlaşmasını etkileyen faktörlerin detaylı olarak tespit edilmesi olduğunu belirtti. Toprak, "Bu proje kapsamında yeni ortaya çıkan virüslerin potansiyel konukçuları, gelişmiş hastalık etmeni tespit yöntemlerinin geliştirilmesi, konukçular ve konukçu seçiminde değişmeler, virüs dağılımı, taşınma şekilleri ve popülasyon genetiği, virüs evriminin analizi, değişen çevrede viral hastalık çıkışının risk analizi ve yeni bitki viral hastalıklarının kontrolüne imkan sağlayacak sürdürülebilir yöntemlerin geliştirilmesi planlanıyor. Bütçesi yaklaşık olarak 1 milyon Euro olan projenin 3 yılda tamamlanması bekleniyor" dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.