Bolluk İçinde Yokluk Çekeceğiz.Tehlike Büyük

Bolluk İçinde Yokluk Çekeceğiz.Tehlike Büyük

Ege Bölgesi’nin en önemli tatlı su kaynaklarından olan Büyük Menderes Nehri kurudu. Işıklı Barajı’nda su seviyesi azalınca kapaklar kapatıldı.

A+A-

Çal Belediye Başkanı Fethi Akcan, “Kurak geçen yılın ardından vahşi sulamaya su dayanmıyor. Devletimiz, çiftçilerin vahşi sulamadan vazgeçmesi için cazip teşvikte bulunması gerekiyor. Acilen kapalı kanal sistemi ile damlama sistemine geçilmelidir. Böyle giderse su bolluğu içinde yokluk çekeceğiz, tehlike büyük” dedi.

Denizli’nin Çal ilçesinden geçen Büyük Menderes Nehri kurudu. Nehir yatağı, küçük bir çayı andırıyor. Çivril Işıklı Barajı’nda su seviyesi iyice düşünce, Devlet Su İşleri baraj kapaklarını kapattı. 20 Ağustos’a kadar sulama birliklerine bile su verilmeyeceği bildirildi. Işıklı Barajı ile Adıgüzeller Barajı arasında kalan 80 kilometrelik güzergah boyunca Büyük Menderes Nehri’nin susuz yatağını görenler hayretlerini gizleyemiyor.

Çal Belediye Başkanı Fethi Akcan, sorunun ciddi olduğunu ve devletin bir an önce somut adımlar atması gerektiğini söyledi. Büyük Menderes Nehri’nin içlerini burktuğunu ve durumuna üzüldüklerini söyleyen Akcan, “Kış ve ilkbahar dönemlerinde yağışlar yetersiz oldu. Çal, Baklan ve Çivril bölgesi Türkiye’nin en önemli ayçekirdeği ve mısır üreticilerinden. Bu ürünlerin de sulanması için büyük ölçüde su sarfediliyor. Sulamada genelde vahşi yöntemle yapılıyor. Koskoca barajın suyu sulamaya gitti. Böyle devam edilemez. Devletimiz, çitçilerin vahşi sulamadan vazgeçmesi için cazip tekliflerde bulunması gerekiyor. Acilen kapalı kanal sistemi ile damlama sistemine geçilmelidir. Gelecek yıllarda su bolluğu içinde susuz kalabiliriz. Tehlike büyük ve devletimiz bu durumu iyi analiz etmeli, somut adımlar atmalıdır.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.