Bu Cihazlar Ses Getirecek

Bu Cihazlar Ses Getirecek

Pamukkale Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Biyomedikal Mühendisliği Bölümü öğrencileri tarafından, sektörlerinde ses getirecek olan cihazlar tasarlandı.

A+A-

Pamukkale Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Biyomedikal Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Koluman’ın yönetiminde Biyomedikal Mühendisliği Bölümü öğrencilerinden Hüsra Tuncer ve Atakan Eryıldız, gıdalarda dışkının bulaşmasını gösterecek mühim patojenlerden ve indikatörlerden birisi olan Escherichia coli ( bağırsakta yaşayan bakteri türü ) varlığını tespit edecek bir tespit cihazı tasarladılar.

En Önemli Özelliği

Cihazın en mühim özellikleri arasında, kısa zaman içinde gıdada dışkı kökenli bulaşma olup olmadığını ölçmesiyle hastalık kaynağı olan bu bakterinin varlığını göstermesi de bulunuyor. Tasarlanmış olan cihazın ilk çalışmaları bitirildi ve cihazın helal gıda sektöründe öncelikle Türkiye için ve ardından küresel katma değer sağlaması amaçlanmakta olup kalite yönetim protokollerine bağlı kalınıp doğrulama ve geçerli kılma çalışmaları sürmekte.

Sularda Ağır Metal Bulaşmasını Gösteren Cihaz

PAÜ Teknoloji Fakültesi Biyomedikal Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Koluman’ın koordinesinde Biyomedikal Mühendisliği öğrencilerinden Özge Oral ve Kadir Demirci, sularda ağır metal bulaşmasını gösteren bir tespit cihazı tasarladılar. Tasarlanmış olan cihaz, sahra şartlarında içilebilir su sıkıntısı çeken askerler için mevcut kaynağın ağır metal kirliliği ile alakalı önemli bir gösterge olmasına ek olmakla beraber bir bakteri kullanılıp yapıldığından ötürü değişik bir bakış açısı taşımakta. Bahsi geçen cihazın ilk çalışmaları tamamlandı ve buna ait kalite yönetim protokollerine bağlı kalınıp doğrulama ve geçerli kılma çalışmaları sürüyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.