Bu Uyarılara Kulak Verin

Bu Uyarılara Kulak Verin

Denizli Devlet Hastanesi Nefroloji Uzmanı Dr. Davut Akın, Ramazan Ayında açlık sürelerinin 16 saate kadar uzadığını ifade ederek hipertansiyon ve böbrek hastalığı olanlara mühim uyarılar yaptı.

A+A-

Senenin sıcak zamanlarına denk gelen Ramazan ayında oruç tutanları zorlu saatlerin beklediğini dile getiren Nefroloji Uzmanı Dr. Davut Akın, 16 saate kadar uzayan açlık sürelerinin sağlıklı olan insanları bile zorladığını, bazı kronik hastalıkları olanlarda ise geri dönüşü olmayan problemlere sebep olabildiğini belirtti.

 

Akın, hem oruç tutulan sürenin uzun olması hem de sıcaklık sebebi ile terlemenin artmasının sıvı kayıplarına sebep olduğunu ve düzenli kullanılması lazım olan ilaçların iftar ile sahur arasına sıkıştırılmaya çalışıldığını vurgulayarak hipertansiyon ve böbrek hastalarına bazı tavsiyelerde bulundu.

 

Akın, iftarda az tuzlu, az yağlı bir diyet tercih edilmesi gerektiğini, mümkün olduğunca az ve yavaş yemek yenmesi gerektiğini, idrar söktürücülerden bilhassa sıcak havalarda kaçınılması gerektiğini, ille de alınacaksa iftardan birkaç saat sonra alınması gerektiğini,  uzun etkili günde tek sefer alınan ilaçların tercih edilmesi gerektiğini, kan basıncı kontrol altında değilse kan basıncı kontrol altına alınmadan orucun tutulmamasını, iftardan sonra yürüyüşün yararlı olduğunu, sigara içiliyorsa Ramazan Ayının bırakmak için iyi bir fırsat olduğunu, Ramazanda kilo verilirse Bayramda ve sonrasında almamaya dikkat edilmesini,  eğer günde bir veya iki kez ilaç kullanıp kan basıncı ayarı yapılabiliyorsa, oruç tutulabileceğini, günde 3-4 kez ilaç alınması gerekliyse bir hipertansiyonu varsa kişinin ve tansiyonu kontrol altında değilse hipertansiyona eşlik eden ileri seviyede böbrek ve/veya kalp sorunları varsa oruç tutulmasının hastalığı daha ileri düzeye taşıyabileceğini, sonuç olarak her hipertansiyonlunun oruç tutmaya başlamadan önce doktoru ile görüşmesi gerektiğini, bilgi ve tavsiyelerini almasında fayda olduğunu dile getirdi.

 

Böbrek Yetersizliği Olan Hastaların Oruç Tutması Sakıncalı

 

Nefroloji Uzmanı Dr. Davut Akın, ileri böbrek hastalarının oruç tutmalarının zararlı olduğunu da vurgulayıp böbrek yetersizliği olanların ise oruç tutmaları durumunda yetersizliğin daha da ilerleyebileceğini belirtti. Akın, böbrek yetersizliği tedavisinde hastaların susadıkça su içmesi gerektiğini, doktoru tarafından başka bir şey önerilmedi ise günlük su tüketiminin en az 1,5-2 litre olması gerektiğini, bu miktarın yine iftarla sahur arasında bölüştürülüp alınmasını, böbrek yetersizliği olanların oruç tutmaları durumunda yetersizliğin daha da ilerleyebileceği için oruç tutmalarının sakıncalı olacağını, Ramazan ayında böbrek hastalarının, iftar ile sahur arasındaki dönemde su açıklarını kapatamadıklarından hastalığının farkında olmayan birçok kişinin, ramazan sonrası böbrek yetersizliği sebebi ile doktora başvurduğunu, diğer yandan böbrek taşı olan hastaların da susuz kaldığı dönemlerde şikayetlerinin artabileceğini söyledi

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.