Buldan’da Yörük Türkmen Toyu’nun 5.si Gerçekleştirildi

Buldan’da Yörük Türkmen Toyu’nun 5.si Gerçekleştirildi

Bölgenin en büyük ve geniş katılımlı “Yörük Türkmen Toyu’nun 5.si gerçekleştirildi.

A+A-

Süleymanlı Yayla Gölü’nde düzenlenen etkinliğe Türkiye’nin çeşitli il ve ilçelerinden 200’ün üzerinde Yörük Derneği katıldı. Çok sayıda Yörük çadırlarının kurulduğu Yayla Gölü’nde gerçekleştirilen etkinlikler renkli görüntülere sahne olurken,  Kaymakam Murat Sarı ile Belediye Başkanı Mustafa Şevik, Türkiye Türk Dünyası Yörük Türkmen Birliği Ak Sakallılar Meclis Başkanı Niyazi Çapa tarafından Yörük Beyi ilan edildiler.

Buldan Yörük Türkmen Derneği’nin Denizli Büyükşehir Belediyesi ve Buldan Belediyesi’nin katkılarıyla bu yıl 5.sini düzenlediği Yörük Türkmen Toyu, Süleymanlı Yayla Gölü’nde yapıldı.  Bölge’nin en büyük Yörük Türkmen Toyu’na Buldan Kaymakamı Murat Sarı, MHP İl Başkanı Av.Yusuf Garip, Belediye Başkanı Mustafa Şevik, Denizli Türk Ocakları Şube Başkanı Prof. Dr. Turgut Tok, Türkiye Türk Dünyası Yörük Türkmen Birliği Ak Sakallılar Meclis Başkanı Niyazi Çapa, siyasi parti ilçe temsilcileri, 200’ün üzerinde Yörük Derneği başkanı ile Yörük Türkmenleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasıyla başlayan etkinliğin açılış konuşmasında Kaymakam Murat Sarı, “Bugün Yörük Türkmen geleneğini, göreneği, kültürünü tanıtmak, yaşatmak amacıyla geleneksel olarak düzenlenen 5.Buldan Yörük Türkmen Toyu’nda bir olmanın, beraber olmanın coşkusunu sevincini ve kıvancını yaşıyoruz” dedi. Kaymakam Murat Sarı, Atatürk’ün  “Arkadaşlar gidip Toros Dağlarına bakınız. Eğer orada bir tek Yörük çadırı görürseniz ve o çadırda bir duman tütüyorsa şunu çok iyi biliniz ki; bu dünyadaki hiçbir güç ve kuvvet bizi asla yenemez” sözünü hatırlatarak konuşmasına şöyle devam etti: ”Atatürk’ün sözüyle ifade edilen kudret Yörük Türkmen ruhudur. Bu bağlamda burada yapılan bu Toylar, bu ruhu besleyen en önemli kaynaklardan biridir. Bu ruh ışığını ulu erenlerden, gücünü ise nefsini hakim olmayı bilen Adil Beylerden, yiğit alperenlerden ve gözü pek bacılardan alır. Bu ruh, zaman gelmiş öze dönüşe ve yeniden dirilişe ilham vermiş, zaman olmuş, kutlu bir direnişe ve muzaffer bir kurtuluşa can vermiştir. Bu ruh,kutlu Anadolu ruhudur. Bu duygu ve düşüncelerle Toyu’muzun hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum.”

“YAYLA GÖLÜNDE AĞIRLAMAKTAN MUTLUYUZ”

Başkan Şevik ise konuşmasında bu bölgenin en güzel coğrafyalarından biri olan Süleymanlı Yayla Gölü’nde Yörük Türkmen Şenliği’nin 5.sini düzenliyor olmaktan mutluluk duyduğunu belirterek, “Anadolu önce, esas yurttan anayurda gelerek kolonileştiren Yörük Türkmen Boylarıyla bir nevi iskan edinilmiştir. Anadolu’nun, Selçuklu ve Osmanlı’dan Kolonen hayattan bir nevi Yörük hayatından imparatorluk, emperyal hayata geçmesinde, esas yurttan Anadolu’ya mekan tutan Oğuz’un  24 asil boyunun çok büyük emeği vardır.  Ve o günden bugüne bu ruhu Malazgirt’ten  1071’den, 1453’te İstanbul’un Fethinden, ve özellikle Osmanlı  İmparatorluğunun çöküş sürecine girmesinden sonra Kuva-i milliye ile tekrar taçlandıran ve içinden Anadolu’dan tekrar kurtarıcı bir lider çıkaran, Mustafa Kemal Atatürk’ü çıkaran bu toprakların ana beşiği olan,Anadolu olan, kılcal damarı olan ve Anadolu Türk kültürünü,  demin ifade ettiğim gibi emparyal hayata taşıyan Yörük Türkmenlerini ilçemde , burada karşılamış olmaktan, istikbal etmiş olmaktan duyduğum en derin memnuniyeti ifade etmek isterim. Şenliğimizin 5’li yıllardan 10’lu, 15’li çeyrek asırlara ulaşmasını temenni ederim” dedi.

“YÖRÜK TÜRKMENLER HER ZAMAN BAŞROL OYNAMIŞTIR”

MHP İl Başkanı Yusuf Garip burada yaptığı konuşmasında Buldan Süleymanlı Yaylası’nı şenlendiren yörük Türkmenlerini teşekkür ederek, “Türk’ün bizim inancımıza göre Ergenekon’dan çıktı, Orta Asya’dan Anadolu topraklarında hüküm sürdüğü , yine sultan Alparslan’la 1071’de Anadolu’nun kapısına dayandığı ve yine bu coğrafyamızda tüm Anadolu’ya Türk’ün yerleştiği var olduğu günden bu yana, her zaman her yerde bu bayraklar altında, öncelikle Osmanlı’nın kuruluşunda Ertuğrul Gazi’ye Ertuğrul Gazi’den Fatih Sultan Mehmet Han’a , oradan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e ve Cumhuriyetimizin yüz yıllık bu serüveninde Türk’ün bu Anadolu topraklarında her zaman hüküm sürdüğü ay yıldızlı bayrağımızın altında Yörük Türkmen,  daha doğrusu Türk Birliği ve Yörük  Türk Türkmen her zaman başrol oynamıştır. Her zaman vatanına, milletine ve bayrağına sahip çıkmıştır. Burada bizi birleştiren asıl değer de içimizdeki vatan, millet, bayrak sevgisidir. Bizleri burada toplanmamıza vesile olan Başta Buldan Yörük Türkmen derneği olmak üzere emeği geçenlere teşekkür ederim” diye konuştu.

Türk Ocakları Denizli Şube Başkanı Prof.Dr. Turgut Tok, Yörük ve Yörük Türkmenlerin tarihçesi ile ilgili kısa bir bilgi verdi. Prof.Dr. Tok, Denizli coğrafyasının kadim bir Oğuz coğrafyası olduğunu vurgulayarak, “Oğuz’un bütün boylarının harmanlandığı bir coğrafyadır. Yörük ve Türkmen denildiğinde birinci olarak söylenmesi gereken husus şudur ki, Yörük ve Türkmen  denildiğinde asla etnik bir  algı oluşmaması gerekiyor. Yörük ve Türkmen bir etnik grup değildir. Yörük, Türken dediğimiz Batı Anadolu’da Akdeniz’de, Marmara’da  iç Batı Anadolu’da yüce Türk milletinin Oğuz Boyu dediğimiz, Oğuz  boylarının bu bölgedeki adlandırılmasıdır. Bizim Yörük dediğimiz, türkmen dediğimiz gruplar, Batı Anadolu’daki yâri göçebe bir hayat tarzını, hayvancılığa dayalı bir hayat tarzını benimseyen boyları, kollarıdır” dedi.

Buldan Yörük Türkmen Derneği Başkanı Osman Önen’in selamlama konuşmasının ardından, Yörük Beyi, keyfi kuşanma törenine geçildi.

BAŞKAN ŞEVİK 2.KEZ YÖRÜK BEYİ OLDU

Türkiye Türk Dünyası Yörük Türkmen Birliği Ak Sakallılar Meclis Başkanı Niyazi Çapa, Buldan Belediye Başkanı Mustafa Şevik’i 2.kez Yörük Beyi ilan ederken, Kaymakam Murat Sarı’yı da Yörük Beyi Seçti. Kaymakam Murat Sarı ile Başkan Şevik’e, Yörüklerin, Türkmenlerin önemli bir kültürel değeri olan keyfiye bağlarken, üzerinde ay-yıldızlı Türk bayrağı işlemeli kalpağı giydirdi. 

Ardından Nurcan Altınok, Ali Tunç, İsmail Uzunoğlu, Halim Kesen, Alim Toker konser verdi. Seslendirdikleri güzel türkülerle Yörükleri coştururken, İzmir Yörükler Derneği Kadın Kolları Halk Oyunları ekibinin, gösterilerinin ardından ellerinde Türk bayrağı ve Atatürk Posteri ile 10.Yıl Marşı’nı söylemesi ise izleyenleri büyüledi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.